Notícies
27 de maig del 2015
Es compleixen 120 anys de la mort de Josep Yxart i de Moragas
L’arxiu Yxart d’Altafulla recull molts dels textos inèdits del crític literari, poeta, traductor, historiador, i periodista
Aquest dilluns 25 de maig s’han complert 120 anys de la mort de Josep Yxart i de Moragas. Crític literari, narrador, poeta, traductor, historiador i periodista, que guarda gran part dels seus textos a l’arxiu Yxart d’Altafulla. Escrits inèdits que han estat recollits i recuperats en la seva majoria pel Centre d’Estudis d’Altafulla. Darrerament s’ha reconegut part de la seva obra, més enllà d’aquests documents.

Ja en l'adolescència, a finals de la dècada dels anys 60 del segle XIX, i arran del contacte amb el seu cosí Narcís Oller va començar a escriure quadres costumistes i poemes. No va ser, però, fins als primers anys de la dècada dels 70, quan va viatjar a Barcelona per estudiar-hi la carrera de Dret, i quan va publicar els seus primers articles a La Renaixensa. El seu primer assaig, Lo teatre català, va ser premiat als Jocs Florals de l'any 1879, i el va confirmar com un dels crítics més prometedors del país.

L'any 1882 es va fer càrrec de la direcció de la revista Artes y Letras, de l'editorial de Daniel Cortezo, a Barcelona, i durant els següents anys va fer també d'editor a la col•lecció Biblioteca Clásica Española, on va establir amistat amb Pérez Galdós, Azorín i d'altres.

Els seus articles, escrits en català o castellà, van començar a aparèixer de manera cada vegada més regular a revistes de l'època com El Siglo Literario, El Ramillete, Época, El Imparcial,La Publicidad, La Llumanera de Nova York o La Vanguardia.

Els seus assajos sobre teatre van esdevenir especialment reconeguts, i el 1886 va iniciar la publicació de cinc anuaris, amb títol El año pasado on va aplegar les seves reflexions sobre la vida cultural barcelonina. Traductor de Schiller i intel•lectual eminent, va presidir els Jocs Florals i l'Ateneu cap al final de la seva vida. La seva mort prematura va tenir lloc en el moment del seu màxim reconeixement.
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla