Notícies
02 de juliol del 2015
La Generalitat posa en marxa la llei de la transparència amb un portal web que apropa les dades als ciutadans
Ara fa uns mesos, l’Ajuntament d’Altafulla es va adherir a aquesta iniciativa
La Generalitat ha presentat aquest dimecres el Portal de la Transparència, http://transparencia.gencat.cat, l'eina amb què vol combatre la desafecció ciutadana fent accessibles les dades sobre contractació i adjudicació públiques. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat el Portal el mateix dia que entra en vigor la "ambiciosa" llei de la transparència, aprovada ara fa uns mesos pel Parlament. Borràs ha remarcat l'objectiu de fer que l'administració tingui "parets de vidre" per facilitar la seva fiscalització.

La consellera ha reconegut, però, que el Portal no està desenvolupat al 100% ja que, entre d'altres, falta afegir-hi les dades dels ens locals, que no estan obligats a publicar-les fins l'1 de gener del 2016.

A principis del mes de juny el Govern català, les quatre diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ja van signar un conveni per facilitar l'aplicació d’aquesta llei als ajuntaments.

Un acord en aquest cas que preveu suport econòmic, tecnològic i jurídic, sobretot per als municipis amb menys recursos i capacitat operativa per adequar-s'hi, a banda de formació a través de l'Escola d'Administració Pública. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, va valorar de forma molt positiva la proposta, i ara ho ha tornat a fer ja que “aposta per totes aquelles iniciatives que promoguin la transparència”.

Precisament, la corporació municipal altafullenca va aprovar en la sessió plenària del mes de març la Declaració de Béns i la Declaració d’Activitats. Una aprovació que obliga l’alcalde i els regidors a complimentar la documentació pertinent en referència als béns i drets patrimonials, la participació en societats, les liquidacions tributàries i l’IRPF, i el patrimoni; així com també les causes de possible incompatibilitat i activitats que proporcionin o puguin proporcionar ingressos econòmics. Pel que fa a liquidacions tributàries, els regidors hauran de definir la data de presentació de la renda i el número de referència de la liquidació .

Ara fa uns mesos, l’Ajuntament d’Altafulla es va adherir a aquesta iniciativa, el termini de la qual va acabar aquest dimecres.

La llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern pretén regular i garantir la transparència de l’activitat pública; regular i garantir el dret d’accés de les persones a la informació i la documentació públiques; establir els principis i les obligacions de bon govern d’acord amb els quals han d’actuar els alts càrrecs, el personal al servei de l’Administració i la resta de persones a qui és aplicable aquesta llei; aplicar el govern obert i fomentar la participació i la col·laboració ciutadanes; i regular el règim de garanties i responsabilitats per l’incompliment dels deures i les obligacions establerts per aquesta llei.
Meritxell Borràs, consellera de Governació
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Arribada de Sa Majestat Carnestoltes
20 de febrer a les 20:15h. des del carrer de l'Hostal
Amb cercavila, xaranga, degustació de truites i música
1a Rua de Carnaval
22 de febrer a les 21:00h. des del carrer de la Bassa
I tot seguit, Ball a l'envelat del Comunidor
2a Rua de Carnaval
23 de febrer a les 17:00h. des del carrer de la Bassa
I en acabar, Guerra del Confeti a la plaça del Pou
Enterrament de la sardina
26 de febrer a les 20:15h. des del carrer de l'Hostal
Amb la participació del Grup de Diables d'Altafulla