Notícies
Foto: Mossos d'Esquadra
11 de gener del 2018
Els Mossos recuperen diversos conjunts arqueològics de jaciments espoliats a la Punta de La Móra i El Catllar
Al conjunt de Catalunya, la troballa s’eleva fins els prop de 400, amb 20.000 peces d’alt interès científic
Els Mossos d’Esquadra han pogut determinar l’abast de l’activitat espoliadora de jaciments arqueològics d’arreu de Catalunya que havien dut a terme dos homes que van detenir l’agost passat.

La investigació s’havia posat en marxa el 2016 quan els agents van detectar la venda de material arqueològic fals i d’objectes paleontològics espoliats en jaciments. En l’escorcoll que la policia va practicar als domicilis dels arrestats, conjuntament amb dos tècnics del Departament de Cultura que feien funcions d’assessors, només els van poder intervenir una petita part del material espoliat ja que la quantitat de peces era ingent. Per aquest motiu, un cop valorada la col·lecció i la seva procedència, es va sol·licitar al mateix jutjat una nova entrada i perquisició per recollir-la en la seva totalitat i la intervenció es va produir durant el 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre, en què es van comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries.

Els béns espoliats procedeixen de jaciments que es concentren al Pirineu Occidental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès, l’Empordà i diverses àrees de la demarcació de Barcelona i Tarragona. Al nostre territori, els jaciments afectats es troben a la Punta de La Móra, a la platja Calabecs, i en diversos punts d’El Catllar, com Mas d’en Ros o la Masieta de Queralt.

Els Mossos destaquen que aquesta operació policial ha permès recuperar un material que és de domini públic i subratllen que el que contenen els jaciments pertany a la ciutadania i representa un valor cultural incalculable, més enllà de l’estrictament econòmic.

Els Mossos també ressalten que l’activitat furtiva no només sostreu aquests objectes que són cabdals per posar context a la història sinó que els danys als jaciments són definitius quan es malmeten els estrats geològics que permeten explicar una part important del que va passar i com vivien els avantpassats, és a dir, els robatoris de les peces comporten una descontextualització històrica que agreuja el problema. La disposició de cada peça dins el jaciment, segons el nivell on se situa i el conjunt d’objectes permeten als arqueòlegs entendre i explicar els esdeveniments que es van produir.

Aquesta informació es perd definitivament amb els espolis i els autors només en treuen una mínima quantitat de diners, s’exposen a penes de presó i perjudiquen la comunitat científica i la societat en general.
Social
Et recomanem
Fem cagar el tió a ritme de nadales
23 de desembre a les 12:00h. a la plaça del Pou
Amb la participació dels Gegants i Grallers d'Altafulla
Festa de cap d'any amb el grup Zapping Trio
31 de desembre a les 00.30h. a La Violeta
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
11è Primer Bany de l'Any
1 de gener a les 13:00h. davant del Pont de Mar
Organitza: Atletes d'Altafulla
Parc de Nadal
2, 3 i 4 de gener de 17:00h. a 20:00h. al Poliesportiu Municipal
Organitza: Ajuntament d'Altafulla