Notícies
Foto: Associació Mediambiental La Sínia
29 de gener del 2018
L'Agència Catalana de l'Aigua destina 1,6 milions d'euros per actuacions de custòdia fluvial
La passada tardor, l’entitat i diverses associacions mediambientals de la Xarxa de Custòdia del Territori ja van signar un acord pioner per a la protecció dels ecosistemes fluvials i aquàtics
El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha acordat l’aprovació d’una línia d’ajuts d’1,6 milions d’euros per actuacions de custòdia fluvial, que es concretaran en diverses convocatòries que es publicaran entre el 2018 i el 2020.

Aquestes ajudes pretenen incentivar la cooperació i la coordinació entre agents del territori, entitats i propietaris de lleres i l’administració de l’aigua, per permetre una gestió sostenible dels espais riberencs i un compromís dels titulars i interessats a través d’actuacions de restauració, manteniment i millora d’aquests espais. Per primera vegada s’hi incorporen també les zones humides.

L’ACA finançarà fins a un 80% del cost de les actuacions subvencionades, que duran a terme entitats sense ànim de lucre i ens locals amb acords de custòdia fluvial signats. Aquestes entitats faran tasques de restauració de les lleres dels rius i zones humides i de sensibilització sobre la importància dels ecosistemes fluvials. El pressupost destinat a aquests ajuts està previst en l’actual planificació hidrològica catalana i en el seu Programa de mesures (2016-21).

La passada tardor, diverses entitats mediambientals de la Xarxa de Custòdia del Territori i l'ACA van signar un acord pioner per a la protecció dels ecosistemes fluvials i aquàtics amb entitats de custòdia. El conveni té una vigència de 4 anys, i va associats a un pla d'acció i a una definició de compromisos per part de les entitats.

A Catalunya, hi ha 33 entitats ambientals que han signat 159 acords de custòdia. S'ocupen de la restauració de 2.800 hectàrees en rius, rieres, rierols, torrents, riberes i zones humides com llacs, estanys, tolls o aiguamolls. És el cas de l'Associació Mediambiental La Sínia, que dedica part de la seva activitat a la protecció i millora de la ribera del riu Gaià.

Un exemple d’aquest compromís el podem trobar aquest mateix cap de setmana. L’entitat ha organitzat una nova edició de la Festa de l’Arbre aquest dissabte a la Riera de Gaià, en què hi han pres part una seixantena de persones. L’activitat, que ha comptat amb la col·laboració de l’Esplai Campiquipugui i amb el suport de l’Ajuntament de la Riera de Gaià, ha consistit en la retirada de canyes i en la plantació d’espècies pròpies del bosc de ribera.

El naturalista i coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez, ha celebrat la implicació de les administracions en el marc dels acords de custòdia. S’ha mostrat satisfet que “cada vegada més es demostra que “no només és el riu qui ho necessita, sinó que és la mateixa societat qui demanda el manteniment i la conservació de tots aquests entorns per poder-los gaudir”.

Més enllà de l’activitat d’aquest cap de setmana, l’entitat també té en marxa els preparatius del Dia Mundial de les Zones Humides. En aquest cas, l’ornitòleg Albert Pardo donarà a conèixer als assistents el programa de Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC), i Enric Pena mostrarà com fer un anellament científic d’ocells.
Hèctor Hernàndez, coordinador de La Sínia
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla