Notícies
Foto: Imatge de l'original 'Códice Voynich'
01 de febrer del 2018
El responsable del Forn del Senyor d’Altafulla, Martín Garrido, es mostra “escèptic” davant del darrer descobriment entorn del ‘Códice Voynich’
Un professor nord-americà expert en processament del llenguatge natural assegura haver-ne desxifrat l’idioma gràcies a la intel·ligència artificial
Informàtics nord-americans de la Universitat d’Alberta asseguren que han desxifrat alguns dels enigmes que s’amaguen darrera del que es coneix com ‘el llibre impossible’. Estem parlant del ‘Codice Voynich’, un manuscrit anònim d’època medieval de 234 pàgines que descansa des de fa 50 anys a la Biblioteca Beinecke de la Universidad de Yale, el contingut del qual continua sent un misteri, després d’innumerables estudis per part dels més prestigiosos criptògrafs. Va ser escrit entre el 1404 i el 1438, i descobert de forma casual l’any 1912 pel llibreter Wilfrid Wojnicz.

Són moltes les hipòtesis i els descobriments que de tant en tant apareixen entorn d’aquest enigmàtic manuscrit, escrit en un alfabet desconegut i en un idioma incomprensible fins a dia d’avui. Els darrers en intentar-ho han estat el professor de Ciències de la Comunicació i expert en processament del llenguatge natural, Greg Kondrak, i l’estudiant Bradley Hauser. Per revelar-ne alguna pista han utilitzat la intel•ligència artificial. La primera hipòtesi apuntava cap a la llengua àrab, però posteriorment la teoria es va redreçar cap a l’hebreu antic. Amb els seus algoritmes, però, han aconseguit descodificar una única frase.

El passat mes d’abril, el Forn del Senyor d’Altafulla va segellar un acord de col·laboració amb el Museo del Libro Fadrique de Basilea, a través del qual disposarà d’una les reproduccions d’aquest manuscrit. L’editorial Siloé, propietària del museu, ha decidit reproduir diverses rèpliques en facsímil.

El responsable de la societat altafullenca, Martín Garrido, veu amb escepticisme aquesta nova troballa. En una entrevista a ‘La Tarda’ des dels micròfons d’Altafulla Ràdio, ha explicat que “per endinsar-se en el contingut cal conèixer el context, la simbologia, i molts altres aspectes, i que amb la descodificació d’una única frase no n’hi ha prou”. Per Martín Garrido, “el significat de les imatges i el contingut simbòlic del llenguatge continuen sent dues incògnites difícils de descobrir”.

Pel que fa a les imatges, ha parlat de dos possibles plantejaments. D’una banda, que esdevingui un tractat de botànica; i de l’altra, un tractat de metafísica on cada planta tingui un simbolisme. Dues opcions “molt típiques de l’època”.

Quant al llenguatge, ha anat més enllà i ha assegurat que, en cas de confirmar-se que es tracta d’hebreu antic, cal posteriorment el sistema de codificació per poder corroborar-ne el contingut”. Martín Garrido no descarta que es tracti d’una simple “imaginació de l’autor”.

La reproducció del ‘Códice Voynich’ se sumarà a l’àmplia col•lecció de facsímils que alberga el Forn del Senyor d’Altafulla. Una recopilació que es distribueix en una dotzena de panells que duen per títol: ‘Beatos miniados’, ‘Miniaturas de los beatos’, ‘Libro de horas. Cabala’, ‘Bestiarios y libros de medicina y farmacopea’, ‘El entorno medieval’, ‘Los editores’, ‘La cultura catalana’, ‘Colecciones artísticas’, ‘El mundo. Los viajes’, ‘El descubrimiento de América’, i ‘Literatura de viajes’.
Martín Garrido, responsable del Forn del Senyor d'Altafulla
Martín Garrido, responsable del Forn del Senyor d'Altafulla
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla