Notícies
Foto: MNAT
17 de maig del 2018
La Vil•la dels Munts se suma a la celebració de la Nit dels Museus i de la Tarraco Viva
Aquest cap de setmana, jornada de portes obertes i visita guiada per conèixer l’estat de la restauració dels banys romans
Quines actuacions s’estan fent als banys de la Vil.la dels Munts i com treballen els arqueòlegs. Tot això ho podrem descobrir en la visita comentada "Restaurem els banys. Els Munts en obres" que ha preparat el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) per aquest cap de setmana 19 i 20 de maig i per al pròxim, 26 i 27 de maig, en motiu de la celebració de la Tàrraco Viva i de la Nit dels Museus.

A la Vil•la romana dels Munts s’hi estan fent des del passat mes de febrer les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals. Unes actuacions que tenen com a objectiu la consolidació i restauració de les restes per garantir-ne la conservació i la millora. Durant la visita comentada, es podrà conèixer l’espai d’actuació i saber com hi estan treballant els arqueòlegs i restauradors, com detalla Mònica Borrell, directora del MNAT.

L’activitat es farà a les 10.30 i a les 12 hores, és gratuïta, i dirigida al públic en general. Cal fer reserva prèvia al telèfon 977 25 15 15 o al correu mnat@gencat.cat

A més, en el marc del Dia Internacional dels Museus que se celebra cada 18 de maig a tot el món, i que té com a principal activitat la Nit dels Museus, el MNAT farà una jornada de portes obertes a la Vil•la dels Munts, els dies 18, 19 i 20, 26 i 27 de maig, en l’horari habitual.

Les obres de restauració dels banys meridionals de la Vil•la dels Munts, adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, van començar a finals de febrer i acabaran al juliol, una intervenció que s’emmarca en l’acord marc del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco.

L’actuació, a càrrec de l’empresa Rècop, té com a principal objectiu garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt, com ha explicat la directora del MNAT.

El projecte abasta diferents actuacions principals: la consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intemperie; la restauració de les estructures; la restitució en el seu emplaçament original d’elements arquitectònics i escultòrics; la implantació de nous elements desapareguts i la pavimentació de diferents espais. S’habilitaran recorreguts que facilitin el pas dels vianants pels diferents sectors de la vil•la per fer més fàcil la seva comprensió.

Una de les actuacions que faran lluir més la Vi•la dels Munts és la restitució de la decoració de les fornícules amb les escultures que presentava originalment, amb reproduccions d’Esculapi, Eros i Higiea, com ha avançat la directora Mònica Borrell.

La Vil•la romana dels Munts és un dels conjunts arqueològics més importants d’Hispania, amb un dels banys privats més destacats de Catalunya. La Vil•la forma part del conjunt de Tarraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Construïda al segle II, és una mostra de com era la residència d’un alt càrrec de l’administració imperial romana a Tarraco, que va gaudir del màxim esplendor en l’època de l’emperador Adrià. A mitjan del segle II va ser la residència de Caius Valerius Avitus –legat imperial i duumvir de Tarraco- i de la seva esposa Faustina.
Mònica Borrell, directora de l'MNAT
Mònica Borrell, directora del MNAT
Mònica Borrell, directora del MNAT
Social
Et recomanem
Projecció de la pel·lícula "Lucky"
18 de gener a les 20:30h. a la sala Teresa Manero
Organitza: Cineclub Altafulla Link
8a Marxa dels Castells del Baix Gaià
27 de gener a les 08:30h. des de davant del Castell
Organitza: Ajuntament i Atletes d'Altafulla
La capsa dels contes
29 de gener a les 17:00h. a la Biblioteca
Organitza: Biblioteca d'Altafulla
Visites al Museu Etnogràfic d'Altafulla
Dissabtes de 17:00h. a 19:00h. i diumenges d'11:00h. a 13:30h.
Organitza: Ajuntament d'Altafulla