Notícies
Foto: Ajuntament del Catllar
12 de juliol del 2018
La Fàbrica del Catllar acollirà un projecte d’habitatge cooperatiu per a la gent gran
Aquest serà el primer projecte de cohabitatge sènior a tot Catalunya i l’impulsa la cooperativa Sostre Cívic
Sostre Cívic i La Fàbrica de la Transició recuperaran el complex de la Fàbrica del Catllar per impulsar la primera promoció d’habitatge cooperatiu per a persones sènior en règim de cessió d’ús a Catalunya.

Així es vol donar resposta al problema particular de l’habitatge assequible i adaptat per a la gent gran, proposant un model de tinença col•lectiva de l’immoble, un nou model que permet l’envelliment actiu mitjançant la participació de les persones que hi viuran en la governança democràtica del projecte, des del disseny fins a la gestió de la mateixa comunitat.

Helena Trias, tècnica de Sostre Cívic, ha explicat com es desenvoluparà el projecte de La Fàbrica del Catllar i que aquest és el primer model d’habitatge cooperatiu destinat de forma exclusiva a la gent gran a tot Catalunya.

La rehabilitació de la Fàbrica del Catllar proposa un nou model de reactivació del patrimoni en desús d’alt valor històric, social i arquitectònic. S’hi aplicaran criteris de construcció sostenible i eficient i de rehabilitació energètica.

L’economia social i solidària regirà el projecte, que vol posar en valor i protegir l’espai verd d’alt valor ecològic que envolta La Fàbrica del Catllar, així com el seu gran valor paisatgístic. Cal recordar que la Fàbrica se situa en un entorn privilegiat d’alt valor ecològic i paisatgístic, a la llera del riu Gaià.

El projecte es desenvoluparà en diverses etapes per a la reconstrucció dels diferents edificis existents: la Nau Vella, la Nau Nova i La Colònia. A la primera fase es rehabilitarà un dels edificis del complex fabril, la Nau Vella, conegut com La Teixidora. Aquesta fase impulsa la consolidació de 30 habitatges tutelats i espais col•lectius per a sèniors.

Un altre dels objectius principals d’aquesta iniciativa és preservar el patrimoni industrial del municipi del Catllar com a part de la història i la cultura del territori i tornar a integrar aquest patrimoni a les dinàmiques socials, econòmiques i culturals del municipi i de la comarca.

La idea dels impulsors del projecte és plantejar una alternativa en l’accés a l’habitatge assequible per a la gent gran, que és un dels col•lectius amb més dificultat d’accés a l’habitatge. Per això, hi haurà amplis espais col•lectius i serveis compartits. Com en tots els projectes de Sostre Cívic, es prioritzarà l’espai col•lectiu i els llocs de trobada pel foment de la comunitat i el suport mutu.

Sostre cívic és una cooperativa que promou l’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, tenen més de 700 socis a Catalunya i treballen amb grups impulsors, com explica Helena Trias.

L’activitat a La Fàbrica es va iniciar el 1754 amb un molí per aprofitar la força del riu, i durant anys va ser un motor econòmic i social al municipi i al territori per a la producció de paper i teixits fins al segle XX, que va quedar abandonada. Ara fa dos anys, el grup impulsor La Fàbrica de la Transició va començar a rumiar les possibilitats de recuperar aquest patrimoni i crear un espai d’experimentació col•lectiva i comunitària. Més tard, Sostre Cívic s’hi va sumar per donar l’embranzida necessària per fer realitat aquesta iniciativa.

Sostre Cívic ha preparat una sessió informativa que es farà el pròxim 19 de juliol, a les 5 de la tarda, a la Llar Municipal de Gent Gran Centre, al c/Adrià, 4 de Tarragona.

Cal inscriure’s a l’enllaç següent: http://bit.ly/El_Catllar
Helena Trias, Sostre Cívic.
Helena Trias, Sostre Cívic.
Helena Trias, Sostre Cívic.
Social
Et recomanem
Concert d'Arpes
17 de novembre a les 12:00h. al Museu
Organitza: Associació d'Arpistes d'Altafulla
VII Jornada de Novel·la Negra
17 de novembre a les 19:30h. a la nova Biblioteca
Amb la participació de l'escriptora Marta Sanz
VII Cross del Roquissar
18 de novembre a les 10:30h. a l'escola El Roquissar
Organitza: AMPA i Escola El Roquissar
XV Baixada de Trastos
18 de novembre a les 11:00h. des de l'Ermita
Organitza: Grup de Diables d'Altafulla