Notícies
Foto: Biblioteca d'Altafulla
12 de febrer del 2019
La Biblioteca d’Altafulla commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
L’escola La Portalada d’Altafulla també ha entrat a les aules el paper de les dones en la ciència
La Biblioteca Municipal d’Altafulla és una de les més d’una quarantena d’arreu de la demarcació que aquest mes de febrer se sumen a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Els centres tindran una visibilitat destacada dins dels programes commemoratius d’una jornada que es remunta a l’11 de febrer del 2015, quan va ser declarada per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes, i assolir la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones, són els principals objectius d’una iniciativa que s’estén arreu del territori català amb multitud d’accions i activitats.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona i la Central de Biblioteques de Tarragona que pretén promoure activitats per celebrar aquest dia i donar visibilitat i difusió al treball de la dona investigadora i científica.

La Central ha dotat la Biblioteca d’Altafulla d’un nou lot de llibres sobre dones científiques amb la intenció d’apropar la ciència i la tecnologia als usuaris i fomentar la divulgació científica. ‘Grandes mujeres que cambiaron el mundo’, ‘Jane Goodall’, ‘Dones úniques’, ‘Mujeres de ciencia’, o ‘Marie Curie’ són alguns dels títols que s’hi poden trobar.

Paral·lelament, aquestes últimes setmanes, l’escola La Portalada d’Altafulla també ha entrat a les aules el paper de les dones en la ciència. Segons ha explicat Mireia Bardolet, tutora de 5è de primària, el projecte va arribar al centre com a formació pels mestres, i ella i un company s’hi van apuntar per posar-lo en pràctica posteriorment amb els seus alumnes. Des del passat mes de febrer, han fet diferents experiments, sessions de contacontes, i activitats amb les famílies.

De tot plegat, n’han parlat a través de científiques pioneres i científiques actuals des dels àmbits de la geometria, la cristal·lografia, la catàlisi, o la llum.
L’experiència està sent molt positiva, i ha estat molt ben rebuda pels estudiants.

Es tracta d’un projecte impulsat des de la facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), amb el suport de l’Observatori de la Igualtat. La veïna d’Altafulla Núria Ruiz, doctora i professora de Química, n’és una de les responsables. En una entrevista a ‘Carrer Major’, ha insistit en la necessitat de “donar visibilitat a dones científiques que han tingut un paper molt important en el desenvolupament de la ciència”. També ha parlat de la importància d’impulsar projectes d’aquest tipus que connecten tots els nivells educatius, i que permeten que es mantinguin els referents.

Els experiments a l’aula han comptat amb la participació de dos professionals de l’ICIQ.
Mireia Bardolet, tutora de 5è de La Portalada
Núria Ruiz, professora de Química a la URV
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla