Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
15 de febrer del 2019
Altafulla reflexiona sobre el ‘passat, present i futur de l’embassament del Catllar’
El Centre d’Estudis ofereix una conferència aquest divendres a les 19h, a càrrec d’Ecologistes en Acció i l’Associació Mediambiental La Sínia
El Centre d’Estudis d’Altafulla reflexiona aquest divendres sobre el ‘Passat, present i futur de l’embassament del Catllar’. L’entitat ofereix una conferència, a partir de les 7 de la tarda, a càrrec del grup Ecologistes en Acció i de l’Associació Mediambiental La Sínia.

Concretament, el col•loqui arriba de la mà de la coordinadora de l’Àrea de l’Aigua d’Ecologistes en Acció, Natàlia Fúnez. És ella, de fet, qui ha proposat presentar al municipi el darrer estudi de l’entitat sobre diferents infraestructures d’arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol que no tenen o no han tingut els resultats esperats. L’embassament del Catllar és un d’aquests equipaments, i a dia d’avui no compleix les funcions que contemplava el seu plantejament inicial.

En una entrevista a ‘Carrer Major’ des dels estudis d’Altafulla Ràdio, Hèctor Hernàndez, coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia, ha avançat que la conferència d’aquesta tarda esdevindrà el tret de sortida del debat sobre un futur de la infraestructura que ha de “garantir la connectivitat”, i aconseguir que “el riu torni a ser riu”.

El responsable de La Sínia ha titllat el projecte “d’autèntic gran bunyol”. Ha explicat que, quan es va construir l’any 1971, la presa havia de subministrar aigua a la petroquímica de Tarragona amb una cota de 85 per sobre del nivell del mar. Aquest límit, però, es va incrementar fins la cota 131, segurament per abastir d’aigua Barcelona, sense tenir en compte els problemes que aquest creixement podia comportar. La presa no conserva l’aigua del riu i fa que aquesta se’n vagi cap al subsòl i es perdi.

Sembla difícil parlar de passat quan tan sols fa quaranta anys de la seva construcció. Però, segons ha afirmat Hèctor Hernàndez, el canvi durant aquest temps ha estat molt important pel territori, sobretot per la part baixa de l’entorn del riu.

Hèctor Hernàndez ha recordat que el cabal ambiental s’ha aconseguit gràcies a la demanda social. Una estructura que ara volen repetir amb l’embassament del Catllar. L’ecologista ha explicat que “un cop s’entengui socialment i se’n tingui consciència, el següent pas serà fer un projecte i plantejar-nos quin ha de ser el futur”. Segons el seu parer, el més adequat seria “poder racionalitzar-lo i no fer-lo desaparèixer”.

Segons Hernàndez, però, les cartes tenen dos noms molt clars: Repsol i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); i ha instat a “caminar tots tres alhora i buscar una solució factible”.

La cita d’aquest divendres se celebra en el marc del cicle de xerrades del mes de febrer del Centre d’Estudis d’Altafulla. També hi prendrà part Joan Díaz, enginyer i membre de La Sínia.
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
Diada castellera de Sant Jordi
20 d'abril a les 18h a la plaça del Pou
Amb: Colla C. de SPiSP, Xicots de Vilafranca i C. d'Altafulla
Fira de Sant Jordi
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla