Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
15 de març del 2019
Prohibit fer foc en terrenys forestals sense autorització fins el 15 d’octubre
En el que portem d’any, la xifra d’hectàrees cremades a Catalunya ja supera les registrades durant tot el 2018
El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que a partir d’aquest dimecres i fins el 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Una mesura que té com a principal objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges propers a zones forestals, sense una autorització expressa del departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc; i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

La prohibició respon a una mesura de prevenció per reduir el risc d’incendi durant els mesos de més calor. En aquesta mateixa línia de prevenció, l’Ajuntament d’Altafulla i la Societat de Caçadors La Coma van reeditar ara fa uns mesos el conveni per a la neteja del sotabosc de la muntanya de Sant Antoni, un dels pulmons verds del municipi. L’acord entre ambdues entitats va néixer ara fa cinc anys. En les seves dues primeres edicions, els treballs es van realitzar a principis d’any, sota el lema ‘El foc s’ha d’apagar a l’hivern, i no a l’estiu’. Des d’ara fa dos anys, però, la neteja s’ha aplaçat uns mesos per tal d’evitar que torni a créixer la vegetació abans de l’arribada de la calor.

En el cas de les barbacoes habilitades a la zona d’esbarjo de Sant Antoni, la proximitat amb la pineda també ha obligat el consistori a netejar el sotabosc, talar alguns dels pins, i podar les dues oliveres més pròximes a principis d’aquest 2019, seguint les directrius dels Agents Rurals.
En aquest mateix espai, l’Ajuntament també ha instal·lat la senyalització pertinent per tal de facilitar la feina del cos de Bombers en cas de produir-se algun incident relacionat amb el foc.

En el que portem d’any, a Catalunya hi ha hagut més d’una seixantena d’incendis forestals que han cremat 224 hectàrees. Una xifra que ja supera el total de 202 hectàrees cremades durant tot l’any 2018.
Social
Et recomanem
Concert amb les corals Unda Maris i Nous Rebrots
25 de maig a les 19:00h. al pati del Castell
Organitza: Coral Nous Rebrots
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
26 de maig a les 11:00h. des de davant del Club Marítim
Reserves a: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
'La capsa dels contes', amb Xusa Ortega i Imma Goril·la
28 de maig a les 17:00h. a la biblioteca municipal
Organitza: Biblioteca d'Altafulla
'Contes per viure en pau', amb Imma Pujol
30 de maig a les 17:00h. a la biblioteca municipal
Organitza: Consell Comarcal del Tarragonès