Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
15 d'abril del 2019
El veí d’Altafulla Manuel Tello Sancho rep la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya
La commemoració ha tingut lloc aquest dissabte al migdia a la Sala de Comissions de l’Ajuntament, amb la presència de familiars i amics
L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la segona tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Castellarnau, han lliurat aquest dissabte al migdia la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya al veí del municipi Manuel Tello Sancho.

La commemoració ha tingut lloc a la Sala de Comissions de l’Ajuntament, amb la presència de familiars i amics. També hi han assistit els regidors de L’EINA Jordi Molinera i Dani Franquès.

Malgrat no haver pogut comptar amb la presència de cap representant dels Serveis Territorials del departament de Benestar i Família del Govern català, el conseller Chakir El Homrani Lesfar ha fet arribar una carta a l’homenatjat per felicitar-lo en un dia tan especial, i reconèixer la seva aportació a la nostra societat durant aquests cent anys.

Una contribució que també ha destacat el batlle, Fèlix Alonso. Ha celebrat que “la seva trajectòria vital és un recorregut per la nostra Altafulla”, i s’ha mostrat molt satisfet de poder compartir aquesta celebració amb ell i la seva família. Ha destacat l’emotivitat de l’acte.

Manuel Tello Sancho va néixer a la localitat de Crivillén, a la província de Terol, l’any 1919. Quan tenia set anys, els seus pares, el Manuel i l’Ángeles, es van traslladar a Barcelona amb ell i els seus dos germans, el Miguel i el Balbino. La fàbrica d’espardenyes on treballava el seu pare es va traslladar a Altafulla, i amb ella tota la família Tello. Van arribar al municipi el 17 de gener del 1936, però ben aviat van haver de marxar. L’esclat de la Guerra Civil els va obligar a tornar de nou al poble de Crivillén, que poc després va ser ocupat per les tropes franquistes. Amb només 17 anys, Manuel Tello va començar el seu periple per tot el territori, començant pel camp de concentració de San Gregorio. Les notes que prenia per allà on passava, ara ens permeten fer un seguiment dels seus moviments durant tot aquest període.

En acabar la guerra, es va llicenciar, però la declaració de la Segona Guerra Mundial el va portar de nou al servei militar fins el 1942. Va ser l’any 1944 quan li van donar el ‘permiso ilimitado’, i va tornar a la fàbrica d’espardenyes d’Altafulla. Quan aquesta va tancar, va començar a treballar a la fàbrica de carbonat de magnesi de la Roca del Gaià. Posteriorment, l’any 1947, va fer de manobra amb el mestre d’obres Sumoy de la Riera de Gaià, i des del 1954 fins que es va jubilar amb 64 anys va treballar a la fàbrica Plasticel.

El 1956 es va casar amb l’Angelina Inglès, filla d’Altafulla provinent de Ferran, amb qui va tenir dues filles: la Immaculada, casada amb el Lluís Cañellas, i la Marta, casada amb el Joan Maria Quixalós, pares del Jordi i la Lídia.

Cap d’ells ha volgut faltar a l’acte d’homenatge d’aquest dissabte. La Marta s’ha mostrat molt emocionada i agraïda pel reconeixement, i ha destacat “tota una vida lligada al municipi”.

També l’homenatjat ha expressat la seva satisfacció. Ha reconegut sentir-se “més que content” i “orgullós” per totes les persones que l’han acompanyat en aquesta commemoració.

La Medalla Centenària és una iniciativa del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'una medalla gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari, que reconeix la trajectòria vital de les persones centenàries residents a Catalunya.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Marta Tello, filla de l'homenatjat
Manuel Tello, homenatjat
Social
Et recomanem
Projecció de la pel·lícula "El reino"
19 d'abril a les 20:00h. a la sala Teresa Manero
Organitza: Cineclub Altafulla Link
Copa d'Europa de Patí a Vela
19, 20 i 21 d'abril a les 12:00h. al Club Marítim
Organitza: Club Marítim Altafulla
5è Pleamar Vintage Market
20 i 21 d'abril durat tot el dia al parc de Voramar
Programa sencer a: www.pleamarmarket.com
Fira de Sant Jordi
23 d'abril durant tot el dia a l'avinguda Marquès de Tamarit
Organitza: Ajuntament d'Altafulla