Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
05 de juny del 2019
Altafulla Ràdio participa en el debat de l’entitat Obertament per combatre els estigmes de salut mental als mitjans de comunicació
El director d’aquesta casa, Albert Jansà, ha participat en el debat que s’ha celebrat al Col·legi de Periodistes de Tarragona aquest dimecres
Responsables de mitjans de comunicació, tècnics i activistes s’han reunit aquest dimecres al matí al Col·legi de Periodistes de Tarragona per ‘Esmorzar amb Obertament’. L’entitat que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb algun problema de salut mental ha convocat els professionals de proximitat del territori per presentar-los el darrer informe de l’Observatori de Salut Mental i Mitjans. Entre ells, el director d’Altafulla Ràdio, Albert Jansà.

Moltes vegades, els mitjans de comunicació fan referència als trastorns de salut mental en relació a aspectes i fets negatius. Una correlació que, per ignorància, desconeixement, prejudicis o estereotips, contribueix a estigmatitzar les persones que conviuen amb aquest tipus d’experiències.

És precisament per combatre aquest estigma que s’ha elaborat una anàlisi comparativa entre el periodisme que es fa a nivell local i l'agenda mediàtica internacional. L’informe analitza notícies que s’han publicat en diaris de paper i digitals durant els anys 2016 i 2017, i que, d’una manera o altra, han fet referència a la salut mental, i té per objectiu fer autocrítica i dotar els professionals de les eines necessàries per contribuir a una millor feina.

Periodistes de proximitat de la comarca han debatut al llarg del matí sobre aquests resultats amb la voluntat de trobar plegats millors maneres d'abordar la salut mental i combatre'n l'estigma.

En l’àmbit de la informació local, que és la que ens toca de més a prop, els resultats indiquen que el to que predomina és clarament el neutre en el 45,94% de notícies, seguit del to positiu en el 29,72%. Les informacions que s’han expressat en un to negatiu han suposat el 17,29%, i finalment les notícies que han combinat aspectes negatius i positius han estat el 8,10% del total.

Val a dir, però, que en els articles analitzats a casa nostra s’han trobat a faltar testimonis en primera persona. Per la responsable de premsa d’Obertament, Ariadna Rogero, donar veu a persones anònimes que conviuen amb problemes de salut mental genera molta empatia i permet conèixer de primera mà la problemàtica.

Una d’aquestes persones és Xavier León, activista d’Obertament. Als 49 anys li van diagnosticar una depressió i, en el seu cas particular, va ser ell mateix qui es va autoestigmatitzar per por al rebuig social que, segons assegura, “fa tan de mal com la pròpia malaltia”. A poc a poc va començar a obrir-se i a explicar el seu problema a les persones del seu entorn.

Per Xavier León, el principal problema de l’estigma en els mitjans de comunicació va lligat “al desconeixement i a la falta d’informació” provocada pel ritme del dia a dia. Un dia a dia que ha recordat que en el cas de les persones amb trastorns de salut mental es desenvolupa “amb total normalitat”, tant a nivell laboral com social.

La trobada, que ha comptat amb el suport del Col•legi de Periodistes i l'Associació La Muralla, es traslladarà el proper 12 de juny a Girona, i el dia 18 a Manresa.
Ariadna Rogero, responsable de premsa d'Obertament
Ariadna Rogero, responsable de premsa d'Obertament
Xavier León, usuari i activista d'Obertament
Social
Et recomanem
Diada de Sant Jordi: fira i activitats
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla