Notícies
Foto: Guillem RS
11 de juny del 2019
Els sindicats denuncien episodis de violència continuats al Centre Penitenciari Mas d’Enric del Catllar
Els funcionaris demanen dotar el centre de més personal, i ser reconeguts com a agents de l'autoritat
El Centre Penitenciari Mas d’Enric del Catllar ha viscut un nou episodi de violència. El passat dissabte 1 de juny, un dels interns del mòdul més conflictiu es va negar a rebre la seva medicació. Molt alterat, va començar a amenaçar diversos dels funcionaris de la presó, que van haver de demanar reforços per tal de poder immobilitzar-lo. En el transcurs de l’incident, els va propinar diverses puntades de peu i va intentar mossegar-los. Alguns dels treballadors van resultat ferits, i el pres va ser traslladat a un altre centre.

No és la primera vegada que s’ha de lamentar una incidència d’aquestes característiques. Sense anar més lluny, el passat mes de febrer diversos interns van agredir dos funcionaris del centre, i durant el 2018 els treballadors van patir més d’una vintena d’episodis de violència.

En la majoria dels casos el perfil dels agressors és molt similar. En una entrevista a ‘Carrer Major’, el delegat de CCOO al Centre Penitenciari Mas d’Enric, Jose Antonio del Castillo, ha parlat de “persones inadaptades, amb un alt grau d’agressivitat, i amb problemes de caire psiquiàtric”.
Ha lamentat que no es tracta d’un problema exclusiu de la presó del Catllar. Ha explicat que “a tots els centres catalans, presos amb deficiències importants i amb problemes psiquiàtrics estan convivint en règim ordinari amb la resta d’interns”. Una problemàtica que es “cronifica”.

El protocol contra les agressions als professionals penitenciaris impulsat per les organitzacions sindicals no és suficient, i la seva demanda passa per reformar el Reglament Penitenciari per dotar els funcionaris de presons del reconeixement d'agents de l'autoritat. Un requeriment que porten molt de temps exigint, i sobre el qual encara no han rebut resposta per part de l’administració ni dels Serveis Penitenciaris.
Segons Jose Antonio del Castillo, amb aquest reconeixement “se solucionarien bona part d’aquest tipus de situacions”.

Una altra de les demandes que arrosseguen els funcionaris de la presó és la revisió del Pla Estratègic sobre el futur del sistema penitenciari català. Demanen ser “partícips” d’un projecte que en molts punts no comparteixen; i exigeixen renovar un acord amb els sindicats que ha quedat “exhaurit”.

Des del sindicat, també denuncien la manca de personal -que sempre va associada a una sobrecàrrega de treball-, i la precarietat laboral. En últim terme, l’arrel del problema es troba en la manca de finançament. “Reivindicacions –segons Jose Antonio del Castillo- que no són d’un altre planeta”.

Si no troben resposta, estan “disposats a mobilitzar-se seriosament”.
Jose Antonio del Castillo, delegat de CCOO al centre penitenciari
Jose Antonio del Castillo, delegat de CCOO al centre penitenciari
Jose Antonio del Castillo, delegat de CCOO al centre penitenciari
Social
Et recomanem
Setmana Europea de la Mobilitat: combina i mou-te!
Del 16 al 22 de setembre
Programa sencer a www.altafulla.cat
Projecció de la pel·Lícula "The children Act"
20 de setembre a les 20:00h. a les Escoles Teresa Manero
Organitza: Cineclub Altafulla Link
Campionat Màster Espanyol de Scrabble
28 i 29 de setembre al Centre d'Entitats
Organitza: Club Scrabble Altafulla
Exposició del pintor Josep M. Bellido
Fins el 29 de setembre en horari del Museu
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla