Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
07 d'agost del 2019
El Col·lectiu d’Artesans i l’Ajuntament d’Altafulla ja ho tenen tot a punt per a la XXII Fira d’Artesans
La mostra recupera l’ofici de l’antic llauner una dècada després i comptarà amb un espai dedicat a l’obra del ceramista Martí Royo a càrrec del Centre d’Estudis d’Altafulla
El Col·lectiu d’Artesans i l’Ajuntament d’Altafulla han presentat aquest dimecres al matí, al Museu d’Altafulla, la XXII Fira d’Artesans que se celebrarà del 15 al 18 d’agost, en horari de 6 de la tarda a 12 de la nit. L’acte ha comptat amb la presència del coordinador de l’esdeveniment, Diego Spano, el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Turisme, Natalia Sanz.

D’entre les 120 parades d’artesania que enguany ompliran la fira, la novetat és la recuperació de l’ofici de l’antic llauner una dècada després, explica el coordinador de la Fira d’Artesans, Diego Spano. Aquesta s’afegeix a l’àmplia gamma de parades amb gent didàctica que treballa la fusta, el vidre, entre altres, amb exigència, però sobretot, amb l’alegria que els produeix la curiositat dels visitants.

El coordinador de la mostra també ha destacat la jornada de diumenge com la més tradicional perquè des de l’organització es pretén que el visitant que no sigui de Catalunya pugui sentir i conèixer les tradicions catalanes. Enguany, els Diables Petits d’Altafulla agafen el relleu dels Bastoners i els Gegants d’Altafulla.

Per la seva part, la regidora de Turisme, Natalia Sanz, assegura que la Fira d’Artesans permet fer arribar la gent a Altafulla amb una proposta diferent a la de la platja, el reclam més gran del municipi en el període d’estiu. Tanmateix, destaca que “l’artesania realça coses que havien fet els nostres pares i avis” amb una mostra d’oficis de tota la vida.

El caolcalde, Jordi Molinera, destaca la Fira d’Artesans com el plat fort de l’estiu al municipi per la gran quantitat de visitants que atrau, gent d’Altafulla que pretén gaudir de l’estiu a casa seva i turistes que aprofiten l’esdeveniment per conèixer el seu patrimoni històric.

Un dels fets que demostra l’exigència d’aquesta fira és que l’organització rep cada any més de 600 sol·licituds per participar-hi, i són un total de 120 les que finalment en formen part. Salvador Gatell, artesà d’Altafulla i recuperador de les mil peces representatives de la vida rural del municipi que omplen el Museu Etnogràfic, és l’únic artesà que hi té parada des de la primera edició.

En aquest marc, el Col·lectiu d’Artesans sortejarà en aquesta edició un lot amb el marxandatge de les 22 edicions de la Fira. El sorteig es realitzarà a través de les xarxes socials del col·lectiu a Instagram (artesansaltafulla), Twitter (@ArtesansA) i Facebook (Artesans Fira Altafulla).

La 22a Fira d’Artesans compta amb un programa ple d’activitats que inclouen la zona d’artesania infantil, jocs, conta-contes, actuacions musicals, i la representació de la cultura popular del municipi com la tradicional cercavila amb els Gegants d’Altafulla i els Diables Petits, i que acabarà amb un espectacle de foc, entre moltes altres.

Com a novetat destacada, el Centre d’Estudis d’Altafulla comptarà amb un espai commemoratiu de l’obra de Martí Royo en el marc del programa del 70è naixement de l’artista altafullenc, considerat un dels ceramistes més rellevants del segle XX de Catalunya i l’Estat.

Des de l’organització es preveu l’assistència d’unes 40.000 persones al llarg de les quatre jornades de la mostra. Els representants municipals recorreran les diferents parades el dijous 15 d’agost, a les 7 de la tarda El punt de sortida serà des de davant del Castell.

Pel que fa a l’aparcament, es mantenen les 400 places d’estacionament a la zona, que estaran senyalitzades amb plànols, i la Policia Local facilitarà l’aparcament als visitants. El trenet turístic també servirà com a mitjà de transport per facilitar la mobilitat de les persones que visitin la fira.

Cal destacar també que el Museu Etnogràfic d’Altafulla estarà obert de 7 de la tarda a 10 de la nit i s’oferiran visites guiades per aquest espai identificat amb la vida rural i d’oficis antics del municipi.
Diego Spano, coordinador de la Fira d'Artesans
Natalia Sanz, regidora de Turisme
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Arribada de Sa Majestat Carnestoltes
20 de febrer a les 20:15h. des del carrer de l'Hostal
Amb cercavila, xaranga, degustació de truites i música
1a Rua de Carnaval
22 de febrer a les 21:00h. des del carrer de la Bassa
I tot seguit, Ball a l'envelat del Comunidor
2a Rua de Carnaval
23 de febrer a les 17:00h. des del carrer de la Bassa
I en acabar, Guerra del Confeti a la plaça del Pou
Enterrament de la sardina
26 de febrer a les 20:15h. des del carrer de l'Hostal
Amb la participació del Grup de Diables d'Altafulla