Notícies
Foto: Cedida
05 de setembre del 2019
Antoni Martí i Franquès, un dels nou personatges històrics que coronen el Palau Municipal de Tarragona
El científic va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on tenia la casa, el laboratori i la biblioteca
L’altafullenc Antoni Martí i Franquès és un dels nou personatges històrics de la ciutat de Tarragona, d’entre els segles IV i XIX, que coronen la façana principal del Palau Municipal, a la plaça de la Font. L’escultor Bernat Verderol va ser l’encarregat de fer aquests busts amb pedra del Mèdol, entre els quals també es troben els de Pau Orosi, Lluís Pons d’Icart, Pere Virgili, Vicenç García, Antoni Gimbernat, Pròspoer de Bofarull, Joquin de Santiyán i Joan Smith.

Antoni Martí i Franquès va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Per això, l’altafullenc és considerat un dels científics catalans i espanyols més importants dels segles XVIII i XIX.

El llegat de Martí i Franquès a Altafulla és molt ampli. La població conserva el fons documental i és propietària de l’edifici de l’Antic Hospital, taller i laboratori del científic. Tot plegat fa que sovint es realitzin exposicions i actes de tota mena per recordar la seva figura i el seu treball.
Social
Et recomanem
Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Del 16 al 22 de novembre
Més informació a www.altafulla.cat
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
24 de novembre a les 11:00h. des de davant del Club Marítim
Inscripcions a: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Taller naturalista amb les tres R
24 de novembre a les 11:00h. a la Finca Canyadell
Organitza: Gepec
Dia Mundial contra la violència de gènere
Dilluns 25 de novembre
Consulta el programa sencer a www.altafulla.cat