Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
09 d'octubre del 2019
29 persones moren ofegades a les platges catalanes aquest estiu, la xifra més alta dels darrers vuit anys
A Altafulla, la temporada ha estat marcada per la normalitat, amb un registre d’un cas d’epilèpsia, i la reanimació d’una dona que va haver de ser traslladada a l’Hospital de Santa Tecla com a incidents més destacats
Un total de 29 persones han mort ofegades a les platges catalanes aquest estiu. Es tracta de la xifra més alta dels darrers vuit anys, i representa un increment substancial respecte al nombre de persones que van morir ofegades en el mateix període de l'any passat, que es van elevar fins les 18. Les altes temperatures, amb onades de calor molt potents, i una major afluència de banyistes són alguns dels factors que poden explicar aquest increment.

A la Costa Daurada, han estat nou les persones que s'han mort ofegades aquesta darrera temporada d’estiu, el que representa un percentatge del 31% sobre el total.

En el cas concret d’Altafulla, la temporada de platja va finalitzar el passat 22 de setembre. Una campanya marcada per la normalitat i la manca d’incidències destacables, sent un cas d’epilèpsia, i la reanimació d’una dona que va haver de ser traslladada a l’Hospital de Santa Tecla els incidents més destacats de l’estiu. Les picades –amb 119 assistències-, i les ferides –amb 81 casos-, han esdevingut altres dels registres importants.

L’empresa Provita ha estat l’encarregada d’oferir el servei de salvament i socorrisme. Han garantit la seguretat dels banyistes quatre socorristes, en horari de dos quarts d’11 del matí a dos quarts de 8 de la tarda.

El punt de màxima afluència d’usuaris ha tornat a recaure al mes d’agost, amb una mitjana diària de 6.800 persones. El nombre de banyistes durant aquest període s’ha situat molt per sobre dels prop de 3.000 usuaris diaris del mes de juliol, dels 2.800 del juny, i dels gairebé 2.000 d’aquest setembre.

Malgrat no haver-se registrat incidències destacables al municipi, l’Ajuntament d’Altafulla és un dels consistoris que es troben en el punt de mira del sindicat UGT i de la plataforma SOS Socorrisme. Ambdós han denunciat la mala praxi d’alguns consistoris catalans en la contractació del servei. També han acusat els ajuntaments de Viladecans, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils, i l’Escala, i els han demanat “fer-ho bé la propera campanya per garantir la seguretat a les platges i evitar la precarització de les condicions dels treballadors”.

En el cas de l’Ajuntament d’Altafulla, però, la contractació ve heretada de l’anterior equip de govern d’AA i el PDeCat. La Junta de Govern Local aprovava el passat 11 de març els plecs de clàusules administratives i tècniques, i l’expedient de contractació del servei de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme de la platja i la Piscina Municipal per a les temporades 2019-2021, amb possibilitat de ser prorrogat altres dos anys.

En el procés de licitació del servei, l’Ajuntament va rebre una única oferta, i el 29 de maig formalitzava el contracte amb l’empresa adjudicatària Provita SCM per un import de 95.106 euros.

Davant de la denúncia de la UGT i SOS Socorrisme, l’actual alcalde en funcions, Dani Franquès, no descarta corroborar amb els tècnics municipals que els plecs de condicions donen compliment a la normativa de cara a la propera temporada.
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla