Notícies
Foto: Torredembarra Turisme
18 de novembre del 2019
Torredembarra acull les Jornades Gastronòmiques dels Ranxets
La cita, que compta amb la participació de deu establiments, se celebrarà fins al 8 de desembre
Les regidories de Turisme i Comerç, Indústria i Activitats de Torredembarra organitzen les Jornades Gastronòmiques dels Ranxets. Des del 15 de novembre fins al 8 de desembre els restaurants Cal Silver, Can Lluis, El Capitán, Hostal Coca, La Cuina d’en Basili, Delicias, Las Palmeras, La Serra, La Terraza i la Xeriueta oferiran plats tradicionals dels pescadors torrencs. Als seus restaurants es podran degustar ingredients marítims com calamarcets, anxoves, gambots o sardines.

Enguany, però, les jornades compten amb una novetat. La regidoria de Turisme proposa un sorteig que consta de deu lots amb productes de proximitat, un llibre de receptes anomenat 'Ranxets, la cuina a Torredembarra' i dos tiquets per a la Mostra Gastronòmica dels Ranxets. Per tal de participar, es requereix haver fet tres menús diferents entre els restaurants participants, i desar la butlleta amb els tres segells a la bústia de la regidoria de Turisme fins el 9 de desembre.

Tradicionalment, els ranxets dels pescadors eren tots aquells plats que elaboraven a bord amb el que pescaven i no aconseguien vendre a la llotja. El peix es cuinava a la mateixa barca i els pescadors hi afegien productes del camp com alls, pebrots o pebre. Una tradició que s’ha perdut, ja que ara els mariners opten per la carmanyola i no pas per cuinar a la barca. Jornades com la del ranxet són d’alguna forma les que mantenen viva la tradició.

La pèrdua de la tradició és un dels principals problemes que destaca Manuel Fernández, del restaurant El Capitán. Considera que l’Ajuntament posa moltes facilitats als participants i que es tracta d’un bon aparador per mostrar a la ciutadania la cuina dels establiments.

Des del consistori, Josep Maria Guasch, segon tinent d’alcalde i regidor Comerç, és conscient que la cuina evoluciona amb el temps i que s’ajunten diverses generacions de cuiners. Per aquest motiu, no busquen obligar als establiments a fer una còpia de la cuina tradicional, sinó que respectant els ingredients dels ranxets, cada restaurant i cada xef se senti amb la llibertat de crear els plats que desitgin.

Aquest any, les Jornades Gastronòmiques del Ranxets tenen uns preus que oscil·len entre els 25 i els 36 euros.
Manuel Fernández, del restaurant El Capitán
Josep Maria Guasch, segon tinent d’alcalde i regidor Comerç
Social
Et recomanem
Encesa dels llums de Nadal i inauguració del pessebre
13 de desembre a les 18:00h. a l'ajuntament
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Actes solidaris amb La Marató de TV3
Des del dia 6 i fins al 19 de desembre
Consulta el programa a: www.altafulla.cat
Contacontes: En Pepitu va a viure a la biblioteca per Nadal
19 de desembre a les 17:00h. a la biblioteca
Organitza: Biblioteca d'Altafulla
Visites al Castell d'Altafulla
Cada primer dimarts i últim dissabte de mes
Informació i reserves a l’Oficina de Turisme d’Altafulla