Notícies
22 d'abril del 2015
La primera fase del projecte de museïtzació dels banys de la Vil·la romana dels Munts d’Altafulla estarà enllestida en dos mesos
Són els alumnes del PTT en Vivers i Jardins els encarregats de les tasques de neteja a la zona i d’extreure’n les espècies invasores
L’Ajuntament d’Altafulla i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona han iniciat el que al llarg d’aquest any ha de convertir-se en un nou atractiu cultural, històric i turístic del municipi. Es tracta dels treballs de neteja de l’entorn dels banys, situats a la platja, que formen part del complex de la Vil·la romana dels Munts. Josep Anton Remolà, tècnic del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), ha explicat en una entrevista als micròfons d’Altafulla Ràdio que el mur d’entre 4 i 6 metres que ara sustenta les escales del fortí és una de les parts millors conservades en aquesta zona. Un fet que, juntament amb la presència del búnquer, genera confusió i fa que la ciutadania desconegui el que veritablement s’hi amaga al darrera.

Es tracta d’un jaciment gairebé únic al món romà, que podria datar-se al segle II dC, i que, juntament amb la Vil·la romana dels Munts, conformen un dels conjunts més importants d'Hispània en la seva categoria. La intenció, de fet, és aquesta, retornar als orígens i connectar el recinte monumental dels Munts amb la platja.

Ha estat l’Ajuntament qui ha impulsat la intervenció amb la voluntat de preservar l’espai promovent-ne una museïtzació respectuosa amb l’entorn, i és el MNAT l’encarregat de gestionar el jaciment pel que fa, principalment, a l’assessorament i a la senyalització.

La primera fase d’aquesta intervenció la porten a terme els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) en Vivers i Jardins, i consisteix, principalment, en la neteja de la zona i en l’extracció de les espècies invasores. Josep Anton Remolà ha explicat que, un cop fetes aquestes actuacions, es començarà a treballar per fixar la cronologia del jaciment, i per estudiar què s’hi pot fer.

Ara per ara, els estudiants del PTT hi treballen tots els dijous, i la previsió és poder-ne fer una primera valoració en dos mesos. El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, Jordi Molinera, ha explicat que es tracta d’un projecte “senzill”, i que espera que al llarg d’aquest 2015 es pugui dur a terme la museïtzació i la senyalització.

L’existència d’aquestes restes dóna a conèixer també la vida de l’alta aristocràcia romana, que podia disposar de molt de temps a l’oci i al lleure. Un temps en què els banys hi tenien un paper molt destacat.
Josep Anton Remolà, tècnic del MNAT
Josep Anton Remolà, tècnic del MNAT
Jordi Molinera, regidor de Cultura
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla