Notícies
08 de juny del 2015
La platja d’Altafulla disposa des d’aquest dilluns d’un parc de biòtops artificials al seu fons marí
Es tracta d’un projecte únic al món patrocinat per Repsol, que esdevindrà un nou atractiu turístic, i afavorirà la fauna i la flora
Altafulla i Torredembarra disposen des d’aquest dilluns d’un parc de biòtops artificials al seu fons marí. Es tracta d’un projecte únic al món. Ambdós parcs, que inclouen cinc biòtops cadascun, s’han instal·lat aquest matí dins de la zona reservada al bany. En el cas d’Altafulla, en una zona arenosa propera a una praderia de cymodocea mediterrània; i a Torredembarra, en una zona de terra dur on no hi ha moviments de sorra pel camp de posidònia proper que la protegeix.

Els biòtops artificials que composen els parcs són grans peces d’obra i pedra de forma cònica, d’entre 1,5 i 2 metres d’alçada, per 1,5 metres d’amplada. Pesen entre 1.500 i 2.000 quilos, i estan fets d’un ciment de PH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un escull. Ens explica alguns detalls, Miquel Rota, creador dels biòtops, i expert en aquariofília marina, cultiu de roca viva, i professional del busseig.

L’objectiu dels parcs de biòtops és atraure el major nombre possible de persones al mar, amb activitats aquàtiques i d’educació ambiental. Unes activitats que en el cas de les escoles d’Altafulla passaran per tallers mediambientals, que donaran el tret de sortida aquesta mateixa setmana, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest sistema.
L’alcalde en funcions d’Altafulla, Fèlix Alonso, s’ha mostrat satisfet pel nou projecte, que esdevindrà un nou atractiu turístic per la vila.

Més enllà d’aquesta vessant educadora i de sensibilització, la voluntat també és afavorir la conservació i la regeneració de la flora i la fauna marines, així com validar el model d’abalisament ecològic de les platges. Tant és així, que es posarà en marxa un estudi de seguiment biològic dels parcs, que es presentarà el juny de l’any vinent.

La idea de les boies ecològiques ideades per Miquel Rota neix a partir del seu projecte per a la construcció del Biòtop Antina. Una muntanya submarina de 18 metres d’alçada per 80 metres de diàmetre, feta amb roques de carbonat de calci d’origen coralí, que s’ha d’ubicar al conjunt natural marí del litoral de Torredembarra. Fa mesos que aquest projecte es troba en la seva fase final, i la intenció és convertir-lo en un referent mundial des del punt de vista ambiental i ecològic.

L’aposta per aquestes boies ecològiques va néixer l’any 2012. És l’empresa Repsol qui des d’aleshores s’ha fet càrrec dels biòtops i la seva instal·lació, mentre que els ajuntaments financen el seu manteniment. Josep Francesc Font, director del Complex Industrial de Tarragona de Repsol, ha destacat el compromís de la companyia amb el medi ambient.

A banda de la instal·lació d’aquest dos nous parcs de biòtops, aquest dilluns al matí també s’ha presentat al Port de Torredembarra la instal·lació d’11 boies ecològiques més a les platges de Torredembarra (1), l’Ametlla de Mar (3), Salou (4), i Tarragona (3), que se sumen a les 46 boies ja existents a la costa tarragonina.
Miquel Rota, creador dels biòtops
Fèlix Alonso, alcalde en funcions d'Altafulla
Josep F. Font, director del Complex Industrial de Repsol
Social
Et recomanem
Diada castellera de Sant Jordi
20 d'abril a les 18h a la plaça del Pou
Amb: Colla C. de SPiSP, Xicots de Vilafranca i C. d'Altafulla
Fira de Sant Jordi
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla