Notícies
27 de maig del 2022
Martí Franquès protagonitza un cicle sobre patrimoni a Tarragona, amb la participació d'Altafulla
La iniciativa posarà en valor el llegat del científic a través de conferències i activitats diverses com la visita teatralitzada entorn l'antic Hospital
Les aportacions d'Antoni Martí i Franquès a la ciència tenen un valor innegable que des de la mateixa comunitat científica ja s'encarreguen de posar en relleu. Però més enllà de l'estricta investigació, el llegat d'aquest fill il·lustre d'Altafulla es tradueix en una riquesa patrimonial que es vol donar a conèixer i posar en valor. Aquest és l'objectiu d'un cicle de patrimoni de Tarragona que, en la seva cinquena edició, compta amb el científic com a protagonista.

En l'any en què es commemora el 190è aniversari de la seva mort, s'han programat diverses activitats divulgatives, de l'1 al 14 de juny, per conèixer més a fons la seva figura.

El primer dia, l'1 de juny, seran dos historiadors altafullencs els encarregats de dissertar sobre el llegat de Martí i Franquès. L'Arxiu Històric de Tarragona acollirà les conferències "Antoni de Martí i Tarragona", on Salvador J. Rovira i Gómez descobrirà la Tarragona que visqué Martí i Franquès, i "L'arxiu patrimonial dels Martí d'Ardenya" que anirà a càrrec de Montserrat Sanmartí. Una xerrada, la de Santmartí, que ens permetrà descobrir el fons que la família Martí d'Altafulla va cedir a l'arxiu al 2018, amb documentació que es remunta al segle XIV.

L'arxivera municipal d'Altafulla, Patrícia Terrado, ha estat una de les responsables de vehicular la participació d'Altafulla en aquest cicle i ha desgranat en aquesta emissora algunes de les conferències previstes.

Com explicava Terrado, les conferències se succeeixen el 2 de juny, a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, amb Maria Dolores Gimeno i l'epistolari del científic, i el 7 de juny a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, amb Antoni Roca-Rosell i un dels estudiosos de la història de la ciència.

La programació d'aquest cicle també inclou una visita teatralitzada pels carrers de la Vila Closa d'Altafulla el dia 11, una visita com la que s'impulsa cada tercer dissabte de mes, però en la que s'espera hi participin tots aquells que prenguin part del cicle, com ha explicat Terrado.

Aquestes activitats es complementen amb una exposició a l'Arxiu Històric de Tarragona on es podrà veure una part de l'arxiu de la família Martí cedit en custòdia i una mostra de la documentació del científic.

Finalment, l'actor Fermí Fernández, acompanyat de la música de professors i alumnes de l'Escola Municipal de Música de Tarragona, clourà el cicle amb una lectura dramatitzada de diversos episodis de la vida de Martí i Franquès el dia 14 de juny a la biblioteca del Seminari de Tarragona.

Aquest cicle de patrimoni està organitzat per la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, la Biblioteca del Seminari, la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, l'Arxiu Històric de Tarragona i l'Estudi Blanch i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Altafulla, l'Escola Municipal de Música Tarragona i el Museu d'Història de Tarragona.
Patricia Terrado, arxivera municipal d'Altafulla
Patricia Terrado, arxivera municipal d'Altafulla
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla