Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
30 de novembre del 2018
Fèlix Alonso es reuneix amb els propietaris del Castell d’Altafulla
L’objectiu és arribar a un acord amb la família Suelves per poder fer visites al Castell, tal i com es va aprovar en una moció al ple del mes de maig
L’Ajuntament d’Altafulla va aprovar al maig una moció per exigir a la propietat del Castell d’Altafulla que deixi visitar-lo quatre vegades al mes, com preveu la Llei de Patrimoni per a edificis catalogats com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha donat el primer pas perquè el Castell d‘Altafulla obri aviat les seves portes a les visites. Aquest dimarts, el batlle s’ha reunit a Madrid amb la família Suelves, descendents dels Marquesos de Tamarit i propietaris del Castell, una reunió que va ser la primera presa de contacte amb la propietat i que “va anar molt bé” segons el dirigent polític.

Alonso ha avançat que les negociacions per fer el Castell d’Altafulla visitable va per bon camí, tot i alguns entrebancs, perquè la família passa les temporades d’estiu al Castell i, a més, hi té les dependències personals. En els pròxims mesos, segons les paraules d’Alonso, “es donaran noticies positives per a la població pel que fa a les visites del Castell”.

El ple de l’Ajuntament d’Altafulla del mes de maig va acordar per unanimitat demanar que s’acompleixi la Llei (9/1993) del Patrimoni Cultural Català al Castell dels Montserrat, perquè la propietat en permetés les visites quatre dies al mes, una proposta sorgida d’una moció presentada per l’EINA-Esquerra Independentista.

L'equipament és de titularitat privada i va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), que és la categoria superior de protecció al patrimoni cultural que atorga la Generalitat.

Actualment incompleix la llei del Patrimoni Cultural Català pel que fa a la difusió de l’espai.
Aquesta llei preveu que els propietaris estan exempts de pagar l'IBI a canvi de garantir la seva obertura al públic durant un mínim de quatre dies al mes, pel valor cultural especial de l’immoble. Un fet que la propietat mai ha acomplert.

El Castell d'Altafulla o Castell dels Montserrat és un palau castell que data del 1059. A mitjan del S. XVII, va passar a mans de Francesc de Montserrat, primer marquès de Tamarit i en l’actualitat pertany a la marquesa viuda de Tamarit.

Precisament, Juan José Franco, fill menor de Francis Franco –net de Franco- i de María Suelves –filla dels Marquesos de Tamarit- es casarà la pròxima primavera al Castell d’Altafulla amb la filla del magnat libanès Abdul Rahman El Assi.

La família propietària ja hi ha celebrat un parell de casaments al Castell d’Altafulla, el de les dues filles dels Marquesos de Tamarit, Blanca Suelves i María Suelves.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Festival Tarraco Viva a Altafulla
22 de maig a les 11:30h. a l'Era del Senyor i Parc del Comunidor
Més informació del programa d'activitats a www.altafulla.cat
Diada castellera de primavera
22 de maig a les 12:30h. a la plaça Martí Royo
Amb X. del Serrallo, Nois de la Torre i Castellers d'Altafulla
Rutes teatralitzades amb el científic Martí i Franquès
Cada 3r dissabte de mes a les 11:30h. des de l'Era de Ca l'Ixart
Informació i reserves: 977 651 426 i turisme@altafulla.cat
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla