Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
29 de gener del 2019
L’Ajuntament d’Altafulla inicia els tràmits d’expropiació dels terrenys on es construirà la bassa de laminació al Barri Marítim
El ple de la corporació ha donat llum verda a l’expedient que ha de permetre desencallar un procés que s’està allargant més del previst
Pas endavant en l’expropiació dels terrenys on es construirà la bassa de laminació que ha d’evitar les inundacions al Barri Marítim. El ple de l’Ajuntament d’Altafulla ha donat llum verda aquest dilluns al vespre als tràmits que n’han de permetre l’espoliació.
Una expropiació forçosa arran de la declaració d’utilitat pública i la necessitat d’ocupació dels terrenys afectats, d’acord amb el que estableix la legislació vigent en matèria d’obra pública.

La regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha parlat de dues superfícies d’expropiació. La més gran, de 22.413 m2, s’ubica a la zona sud-llevant de la rotonda del Puntet; i una segona parcel·la, de 2.622 m2, situada a la banda esquerra de l’antiga N-340, des del carrer Clot del Torrell fins la rotonda del Puntet.

El projecte es va aprovar definitivament al març de l’any passat, però la manca d’acord amb el propietari dels terrenys afectats sobre el preu de l’expropiació ha obligat el consistori a allargar-ne els tràmits. La passada tardor, va fer ús del Servei d’Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona amb la voluntat d’afrontar una situació que sembla que ara es comença a desencallar.

El pressupost del projecte és de 476.000 euros i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja hi ha atorgat una subvenció de prop de 200.000 euros.

La bassa recollirà l'aigua que no pot absorvir la canalització de la riera a la confluència dels carrers Via Hercúlea i Via Augusta, i que tampoc assumeix en cas de pluges abundants el dipòsit subterrani que es va construir ara fa dos anys. A mitjans d’aquest mes de gener, l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla va instal·lar dues comportes al canal de la rasa amb l’objectiu d’evitar l’entrada d’aigua del mar quan es produeixen llevantades i reduir també les inundacions en aquesta zona.

Un altre dels punts rellevants en la sessió d’aquest dilluns ha estat l’aprovació definitiva del Pressupost Municipal.
La proposta per al nou any ja va tirar endavant el passat mes de desembre amb els vots a favor dels dos grups que conformen l’equip de govern –AA i PDeCat- i els vots en contra de L’EINA i el regidor no adscrit Alberto Moreno. La corporació havia de ratificar la proposta, un cop resoltes les reclamacions presentades per L’EINA, que han estat desestimades.

El regidor no adscrit Alberto Moreno hi ha votat a favor, mentre que L’EINA hi ha votat en contra. El regidor Jordi Molinera ha explicat que des de la formació han fet “quatre pinzellades per denunciar uns pressupostos mancats de participació”. En aquest sentit, ha lamentat que, com a mínim, esperaven una “ronda de negociació”.

Les demandes passaven per l’increment de la partida de Participació Ciutadana en 14.400 euros; la de Polítiques de Gènere en 4.000 euros; la de Joventut en 2.000 euros; i la partida per a professors de l’Escola Municipal d’Adults en 3.600 euros, per tal de donar resposta a les necessitats d’alfabetització dels joves del Centre de Primera Acollida de l’Alberg Casa Gran.

El regidor d’Hisenda i alcalde accidental, Pere Gomés, ha recordat que és un pressupost “amb molt poc marge”. No descarta que aquestes mateixes al•legacions puguin incloure’s en aquest mateix exercici a través de modificacions de crèdit, i insisteix que la no acceptació és clarament un tema “tècnic”.

Un cop aprovat definitivament, el Pressupost per aquest 2019 ascendeix als gairebé 8 milions d’euros.

En matèria econòmica, un altre dels punts importants de l’ordre del dia ha estat l’aprovació del nou calendari fiscal. El pagament de l’impost per a vehicles de tracció mecànica queda definit entre el 29 de març i el 29 de maig; l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) tant rústics, com urbans, com de característiques especials, del 28 de juny al 30 d’agost; i l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i les taxes referents a preus públics, del 30 de juliol al 30 de setembre. La data límit per sol·licitar el fraccionament de l’IBI és el 15 de març.

També dins d’un àmbit econòmic, la sessió ha servit per aprovar l’increment retributiu del personal funcionari i laboral per aquest 2019. La mesura dona compliment a les modificacions urgents en matèria de retribucions en l’àmbit del sector públic dins dels PGE del 2018, al text inclòs en la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, així com al text que contempla de Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

El plenari també ha tractat una moció presentada per L’EINA sobre la creació del Consell Sectorial per a l’Acollida de nous catalans. La proposta ja es va presentar amb caràcter d’urgència al ple del passat mes de setembre però que no es va sotmetre a votació.

El regidor Dani Franquès ha titllat “del tot necessària la seva creació per donar-li un caràcter més oficial i per poder constituir-ne els membres de manera formal”. La voluntat era donar suport als joves MENA que viuen a l’Alberg i millorar les seves condicions.

La proposta, però, no ha tirat endavant amb els vots a favor de L’EINA i del regidor no adscrit Alberto Moreno, i el vot en contra d’Alternativa Altafulla i del PDeCat.

El regidor d’Acció Social, Xavier Rofas, considera que “la gestió d’uns menors tutelats per la Generalitat no es pot assimilar a un Consell Sectorial de l’Ajuntament”. El consistori defensa el model de comunicació i coordinació que va posar en marxa l’any passat. Les dues taules de treball –una de personal tècnic i una altra de càrrecs electes i ciutadania civil- continuen reunint-se periòdicament. Des de la regidoria impulsen diferents accions i programes per afavorir la integració dels joves.

Com és habitual, la sessió d’aquest dilluns al vespre ha estat precedida d’un minut de silenci en record a les víctimes de violència masclista.
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme i Via Pública
Pere Gomés, alcalde accidental i regidor d'Hisenda
Jordi Molinera, regidor de L'EINA
Social
Et recomanem
Festival Tarraco Viva a Altafulla
22 de maig a les 11:30h. a l'Era del Senyor i Parc del Comunidor
Més informació del programa d'activitats a www.altafulla.cat
Diada castellera de primavera
22 de maig a les 12:30h. a la plaça Martí Royo
Amb X. del Serrallo, Nois de la Torre i Castellers d'Altafulla
Rutes teatralitzades amb el científic Martí i Franquès
Cada 3r dissabte de mes a les 11:30h. des de l'Era de Ca l'Ixart
Informació i reserves: 977 651 426 i turisme@altafulla.cat
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla