Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
14 de juny del 2019
Altafulla se suma a la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang
La commemoració se celebra arreu de Catalunya amb la voluntat de sensibilitzar sobre la importància de donar, i de reconèixer les persones que hi col·laboren
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra aquest divendres 14 de juny el Dia Mundial del Donant de Sang. Una commemoració que va néixer amb la voluntat de sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de donar de manera regular per poder donar resposta als malalts que en requereixen. Cal tenir en compte, de fet, que una de cada cinc persones necessitarem sang o derivats de la sang al llarg de la vida, i per això cal conscienciar-nos de mantenir aquestes donacions regularment.

La cita s’ha convertit en un homenatge a totes aquelles persones que aporten el seu granet de sorra per ajudar a salvar vides. La meitat de les donacions s’utilitzen per tractaments de càncer o anèmies i un terç per a persones que han patit algun tipus d’accident.

Núria Vilanova, coordinadora de donació del Banc de Sang a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre, ha parlat de la importància de la iniciativa que aquest divendres es commemora.

En aquesta ocasió, el Banc de Sang vol “posar vermells” els donants recordant-los com són de “guapos, bonics, valents, preciosos i cracs”. Aquest divendres 14 de juny és ‘El dia de la gent guapa’, i aquestes seran algunes de les floretes escrites en cartells i bafarades dels hospitals catalans amb els quals els donants es podran fer fotos.

L’objectiu també és fer visible la donació a les xarxes, i l’agraïment als donants acompanyat de les etiquetes #gentguapa i #diaD.
Núria Vilanova ha definit la jornada d’aquest 14 de juny com “una gran festa”.

Cada dia al món hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals prop d’un miler són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol. Gràcies a aquestes col·laboracions, a hores d’ara, hi ha sang per cobrir les necessitats dels malalts dels propers 9 dies, un nivell que es considera normal. Tot i això, dels grups negatius les reserves són més baixes. Del 0 negatiu, per exemple, l’anomenat donant universal, només hi ha sang per als 2 propers dies. Així que la crida va adreçada especialment a aquest grup de donants i al de l’A-.

L’estiu és una època complicada a nivell de donacions, i Núria Vilanova ha demanat “no baixar la guàrdia”.

Al web www.donarsang.gencat.cat els ciutadans poden buscar fàcilment quin és el punt de donació més proper al seu domicili. En el cas d’Altafulla, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, en horari de 9 del matí a 2 del migdia, i de 4 a 8 de la tarda.

Únicament cal complir tres condicions: tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més, i trobar-se bé de salut.

Enguany, és la primera edició que homenatja els donants en un acte institucional al Palau de la Generalitat.
Núria Vilanova, coordinadora de donació a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre
Núria Vilanova, coordinadora de donació a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre
Núria Vilanova, coordinadora de donació a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre
Social
Et recomanem
Mercat: Art al Carrer
3 de juliol de 19:00h. a 23:00h. a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
Altacústic: Festival de Música Independent d'Altafulla
15 i 16 de juliol a la plaça de l'Església i a la plaça del Pou
Informació i venda d'entrades a www.altacustic.cat
Rutes teatralitzades amb el científic Martí i Franquès
Cada 3r dissabte de mes a les 11:30h. des de l'Era de Ca l'Ixart
Informació i reserves: 977 651 426 i turisme@altafulla.cat
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla