Notícies
Foto: Horta Germans Blanch
16 de gener del 2020
L’IGP Calçot de Valls inaugura l’exposició ‘Pagesos d’Etiqueta’ en el marc del seu 25è aniversari
Els germans Blanch d’Altafulla són uns dels productors protagonistes d’una mostra que vol ser un retrat de les persones que hi ha darrera del distintiu
La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls està de celebració. El distintiu de qualitat compleix 25 anys, i ha preparat diversos actes per festejar l’aniversari. El primer, ha tingut lloc aquest dimecres a la Sala Sant Roc de l'Institut d'Estudis Vallencs. Es tracta de l’exposició ‘Pagesos d’Etiqueta’, una mostra que fa una trajectòria de tots aquests anys, i posa cara a les persones que hi ha darrera del segell.

‘Pagesos d’Etiqueta’ vol ser un retrat dels productors i productores que durant tots aquests anys han vetllat per la qualitat d’un producte que ha traspassat fronteres. Els germans Jordi i Joan Albert Blanch d’Altafulla no han faltat a una cita que romandrà oberta fins el 30 de gener, de dimarts a dissabte, de 7 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre; i els dissabtes i festius, de 12 a 2 del migdia.

L’evolució durant aquests 25 anys ha estat molt important. Així ho ha corroborat Jordi Blanch en declaracions a Altafulla Ràdio. N’ha destacat el gran creixement de la demanda, que ha portat a la IGP a passar d’una producció de 3 milions de calçots a una producció de 18 milions el darrer any.

“Mimar el producte per poder-lo presentar al mercat amb la màxima qualitat” és el gran secret dels germans Blanch. El Jordi recorda que van ser els mateixos productors de la IGP els que van definir els barems ara fa 25 anys, i que ara també són ells els que han de cercar l’excel·lència per tal de complir certs requisits com ara una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mesurat a 5 cm de l’arrel entre 1’7 i 2’5 cm, així com unes qualitats organolèptiques determinades. Es presenten en feixos d’entre 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta blava característica del calçot de Valls, de la qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor.

Els germans Blanch tampoc faltaran a la tradicional cita de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, que enguany se celebrarà el 25 i 26 de gener. Una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que omple els carrers i places de la capital de l’Alt Camp. Els altafullencs porten quatre anys pujant al podi del Concurs de Cultivadors, i enguany s’hi tornaran a presentar.

Per Jordi Blanch, aquest serà el tret de sortida oficial d’una temporada que es presenta molt positiva. De moment, el temps acompanya i les temperatures són òptimes. La previsió és produir entre 1.200.000 i 1.500.000 calçots.

El cap de setmana tornarà a comptar amb un variat programa d’actes tradicionals i festius, i de concursos i demostracions relacionats amb el calçot.
Jordi Blanch, un dels responsables de l'Horta Germans Blanch
Jordi Blanch, un dels responsables de l'Horta Germans Blanch
Jordi Blanch, un dels responsables de l'Horta Germans Blanch
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla