Notícies
Foto: Policia Local d'Altafulla
29 de juny del 2020
Creix l'okupació de segones residències de la costa
Les ocupacions il·legals han augmentat notablement a poblacions com Salou i Cambrils i preocupa la conducta dels ocupants
Els Mossos d'Esquadra constaten un repunt de les ocupacions il·legals de segones residències en el que portem d'any -no només durant el confinament. En concret, entre gener i maig els casos s'han disparat un 73% a Salou (Tarragonès) i un 29% a Cambrils (Baix Camp) respecte el mateix període de l'any passat. També hi ha hagut més denúncies al Vendrell i a Calafell (Baix Penedès).

Segons el comissari dels Mossos, Josep Maria Estela, el nombre de segones residències és molt alt i la seva ocupació és relativament fàcil ja que els veïns d'aquests immobles hi van poques vegades l'any. A més, si no s'actua amb rapidesa, els ocupants hi poden constituir el seu domicili i costa més de fer-los fora.

Una segona residència no està considerada un domicili dins d'un delicte d'usurpació d'un bé immoble, amb la qual cosa ocupar-ne una està tipificada al Codi Penal com un delicte lleu i té una responsabilitat penal baixa –tot just una pena de multa. "Això fa que surti molt barat ocupar una segona residència", lamenta Estela.

Tot i això, a principi de juny els Mossos van poder detenir a Salou una parella jove que havia ocupat un apartament d'un edifici on la majoria d'immobles són de multipropietat. L'home i la dona s'aprofitaven d'aquesta circumstància per robar en altres domicilis del bloc i endur-se'n el televisor i altres objectes de valor.

Segons el comissari Estela, més que l'ocupació en si mateixa el que sovint ocasiona més problemes és la "conducta" dels inquilins. "Hi ha persones que no generen alarma ni estan relacionades amb cap activitat delictiva, però n'hi ha d'altres que sí que tenen conductes que generen inseguretat a la via pública", indica.

Algunes ocupacions problemàtiques estan situades al barri del Serrallo de Tarragona -on dilluns va haver-hi una baralla multitudinària a l'entorn de l'edifici del Rancho Grande-, al carrer Ferrers de la Part Alta o a Sant Salvador. "S'hi trenquen les normes més bàsiques de convivència, hi ha alguna baralla i petit tràfic de drogues", apunta el comissari.
Josep Maria Estela, comissari dels Mossos d'Esquadra
Social
Et recomanem
Festival Di(vi)nes: Glòria Ganga i Raquel Lúa
9 d'octubre a les 21:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Associació Cultural Etcètera
Triatló popular: Just Tri-Altafulla
Dissabte 10 d'octubre
Més informació a justriseries.com/altafulla
Descobreix l'entorn natural d'Altafulla: els arbres d'interès
10 d'octubre a les 10:00h. des del Museu Etnogràfic
Informació i reserves al 655 486 115 i a joan@hortdelasinia.com
Visita ‘La vida de les elits vora Tàrraco’
11 d'octubre a les 11:00h. a la vil·la romana dels Munts
Preu: 5 euros. Venda d’entrades a www.mnat.cat/entrades