Notícies
Foto: Port de Tarragona
03 de setembre del 2020
El Port de Tarragona i la URV instal·len biòtops al fons del mar per recuperar poblacions de cefalòpodes i algues
Es col·locaran a diferents profunditats cent peces biodegradables, amb dissenys d'elements arqueològics romans
El Port de Tarragona i la URV instal·laran biòtops al fins del mar per regenerar espècies marines. L'objectiu és recuperar les poblacions de cefalòpodes d'interès pesquer, com sèpies, calamars o pops, així com fanerògames marines, com la posicònia oceànica i la 'Cymodocea nodosa'. Les estructures, fetes de materials naturals i biodegradables, s'instal·laran en sis conjunts de cent peces a diferents profunditats. El seu disseny s'inspira en restes arqueològiques de troballes a l'antic jaciment de Carbuncles, al voltant del port esportiu, i altres elements del patrimoni romà tarragoní: fragments de la Torre dels Escipions, d'1,3 metres de costat, àmfores d'1,2 metres, columnes romanes d'1,2 metres d'alt o lloses de 40 per 30 centímetres.

S'han escollit tres zones amb les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i recuperar l’ecosistema. Aquestes ubicacions responen a una necessitat detectada en espais on les comunitats marines no estiguin plenament desenvolupades o hagin sofert problemes de degradació ambiental. La primera i segona ubicació es troben davant el dic de Llevant i la tercera se situarà a la Punta del Miracle.

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen
d’elements reciclats, la qual cosa també contribueix a fomentar l'economia circular, segons afirmen des del Port. A més, els biòtops estan dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, integrant-se a la sorra de la platja.

L'equip científic de Tecnatox, el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica de la URV que executarà el projecte, ha creat un nou concepte denominat "Living Lab", un ecosistema social, obert i d'innovació que pretén estimular la interacció i la participació de la societat i dels equips professionals. En aquest sentit, publicaran les accions, material gràfic i audiovisual per donar a conèixer la vida marina al voltant dels biòtops i així comunicar i informar de l'evolució d'aquest projecte ambiental.
Social
Et recomanem
Diada castellera de Sant Jordi
20 d'abril a les 18h a la plaça del Pou
Amb: Colla C. de SPiSP, Xicots de Vilafranca i C. d'Altafulla
Fira de Sant Jordi
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla