02 d'octubre del 2024
L’Atlètic Roda de Berà rememorarà aquest dimecres l’etapa daurada a Tercera Divisió
L’encreuament amb el CE L’Hospitalet a la Copa Catalunya permetrà fer una mirada als anys 90, quan l’equip va competir contra molts dels històrics del futbol català
L’encreuament en la quarta eliminatòria de la Copa Catalunya amb el CE L’Hospitalet de Llobregat de la Tercera RFEF, un dels històrics del futbol català, permetrà a l’Atlètic Roda de Berà rememorar la seva etapa daurada en els 90’, quan va militar set temporades a Tercera Divisió, el sostre del club, després de l’arribada del periodista Luis del Olmo a la presidència el 1987.
Només tres temporades després, l’entitat va assolir l’històric debut a la quarta categoria del futbol estatal –actualment és la cinquena després de la reestructuració de fa tes anys-. El 1989, l’equip va proclamar-se campió de Primera Regional, i el curs següent va aconseguir el subcampionat de Preferent, encadenant dos ascensos consecutius, que el van dur a Tercera.
El jugador i capità actual del Roda de Berà, Marc Castro, ha reconegut en una entrevista al BG Esports, “que és un orgull tornar a viure un partit d’aquest nivell”, i sobretot poder-ho regalar a l’afició.
En el primer curs, els rodencs van assolir la fita de quedar quarts i jugar la fase d’ascens a Segona B. Van quedar emparellats amb el CD Roldán, la SD Sueca i un altre històric, l’Atlètic Balears, al qual van vèncer a domicili (0-1). Amb tot, van quedar segons amb 5 punts, a sis del campió, el Roldán, que va ser qui va pujar de categoria.
El somni es va acabar el 1997 amb el descens, quedant-se a només un punt de la permanència, i en tres temporades els rodencs van passar a competir a Primera Territorial, l’actual Segona Catalana, on militen actualment.
L’aventura va durar set temporades. En cap d’elles el Roda va coincidir amb els del Barcelonès, consolidats a Segona B, la categoria en què més vegades han participat des de principis dels 80’. Per contra, sí que va jugar davant altres equips com el Nàstic, el Reus Deportiu, el Girona, la Gramanet, el Júpiter, l’Europa, l’Olot, el Badalona, el Sabadell o el Terrassa.
En aquella època també va rebre el València de Primera Divisió, aleshores dirigit per Guss Hiddink, en un amistós en el marc de la inauguració de la nova coberta de la grada de tribuna del feu dels del Baix Gaià: “el choque se desarrolló por los derroteros del aburrimiento” exposava la crònica d’un diari. Com a curiositat, l’humorista Miguel Gila va fer d’àrbitre en els primers tres minuts del partit “y la verdad es que no lo hizo nada mal”, destacava el mateix rotatiu.
Sens dubte, un partit per recordar igual que el de l’any anterior davant el Legia de Varsòvia. De fet, va ser el primer partit internacional en la història del club, també amistós, evidentment. Aleshores, el conjunt polonès era molt respectat a Europa. Vivia la seva particular etapa daurada, i va arribar a les semifinals de la extinta Recopa d’Europa, eliminat pel Manchester United. Tot i això, només van poder vèncer per la mínima a l’amfitrió.
Marc Castro, jugador de l'Atlètic Roda de Berà