Altafulla Ràdio és la primera emissora municipal del Baix Gaià. Ocupa el dial 107.4 de la freqüència modulada i també es pot sintonitzar de forma online i a la Televisió Digital Terrestre. L’emissora cobreix l’àmbit de tot el Tarragonès nord, comprès pels municipis de Renau, Vespella de Gaià, Salomó, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, El Catllar, La Pobla de Montornès, Creixell, Roda de Berà, Torredembarra i Altafulla.
Altafulla Ràdio va néixer l’any 2001 de la mà del Patronat Municipal de Mitjans de Comunicació d’Altafulla. L’escriptor i periodista Agustí Gutiérrez en seria el primer director. El mes de desembre d’aquest mateix any, amb ell al capdavant, s’iniciarien les proves d’emissió a la torre del telègraf adjacent a l’Ermita de Sant Antoni d’Altafulla, un edifici religiós d’estil barroc que data del segle XVIII. Encara avui roman allí l’antena distribuïdora del senyal. El primer programa en directe que es va emetre va ser Línia Directa amb l’Alcalde, que donava el tret de sortida a les emissions regulars el mes de juny de 2002.
Un any després de la posada en marxa de la ràdio, el 2003, l’Ajuntament d’Altafulla decidia posar fil a l’agulla per trobar un local amb millors condicions de les que tenia l’emissora a la torre del telègraf, a mig acabar. D’aquesta manera es començava a tirar endavant el projecte de construcció de la planta baixa de la comunitat de pisos de protecció oficial que s’havien aixecat a l’avinguda Marquès de Tamarit. Al cap de tres anys, el 2006, un d’aquests locals seria la nova seu d’Altafulla Ràdio, costejada per Correus, Turisme, Aigües d’Altafulla i la Policia Local.
Una bona notícia que vindria acompanyada d’un fort cop per Altafulla Ràdio. A mitjans mes de maig, Agustí Gutiérrez, director des dels inicis de l’emissora ens deixaria. Seria substituït per l’actual director, el periodista Albert Jansà, que agafaria les regnes de l’emissora en aquest dur moment.
Al novembre d’aquest mateix any, per la Festa Major de Sant Martí, la consellera d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Tura, i l’alcalde d’Altafulla, Manel Ramon Fuentes, inauguraven els nous estudis d’Altafulla Ràdio. El locutori rebia el nom d’Agustí Gutiérrez Pérez. A partir de la nova ubicació arribaria l’etapa d’esplendor de l’emissora.
Amb la ràdio a un dels eixos vertebradors de la vila, el novembre de 2008 es presentava públicament el lloc web de l’emissora a la sala de plens de l’Ajuntament. En poc més de dos anys esdevindria la referència informativa al Baix Gaià amb més de 44.000 visites en només un any. Actualment, i des de la seva posada en funcionament, ha incrementat en més d’un 700% els visitants únics i compta amb 8.000 usuaris.
Amb tot això, l’emissora incrementava notablement la seva plantilla de col·laboradors, que rondaria la trentena. Altafulla Ràdio, a més, signaria un conveni amb la Xarxa COMRàdio, actual Xarxa de Comunicació Local. Segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura elaborat per la Universitat Rovira i Virgili i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, en aquesta etapa l’emissora assoliria el llindar dels 6.000 oients.
A dia d’avui, Altafulla Ràdio compta amb tres periodistes i una comercial que garanteixen el funcionament de l’emissora. A les tasques de direcció, informatius, producció de programes i continguts i captació de publicitat s’hi sumen també uns trenta col·laboradors que fan possible una graella variada amb programes de tot tipus en directe des de l’estudi i fins i tot connexions exteriors.
Altafulla Ràdio destaca per fer una ràdio amena, moderna, plural, rigorosa i pròxima, una forma de treballar que ha estat reconeguda en diverses ocasions. Compta amb el 14è Premi de Periodisme Joan Ventura pel programa ‘Pilar de Vuit’ de l’any 2008; el Premi a la Promoció i Difusió Turística, que la III Nit de Turisme d’Altafulla va atorgar el 2009; el Premi de Mitjans de Comunicació al Desenvolupament Turístic del Baix Gaià de la II Nit dels Premis Turístics del Baix Gaià del 2011; i el Premi Nacional de Comunicació 2014 en la categoria de Comunicació de Proximitat, atorgat per la Generalitat de Catalunya a les ràdios i televisions locals adherides a La Xarxa.
Altafulla Ràdio, amb més d’una dècada a les ones, s’ha convertit en una finestra oberta al món i, sobretot, als oients. El desig és que continuï funcionant com una eina bàsica de participació ciutadana: per comunicar, informar, entretenir, anunciar, escoltar, debatre, dialogar, opinar... Estar ben acompanyat i ben informat no té preu.