16 de desembre del 2024
Records, emocions i anècdotes en la presentació del llibre del centenari del CE Altafulla
L’acte al Casal Cultural la Violeta ha posat el punt final a les activitats que l’entitat ha dut a terme els dos darrers anys per celebrar els seus 100 anys d’història
El CE Altafulla ha tancat els actes commemoratius dels seus 100 anys d’història aquest divendres al vespre amb la presentació del llibre del centenari, editat per la Banya Edicions, al Casal Cultural La Violeta. Ha sigut una jornada rodona en què s’han desgranat alguns dels punts més rellevants de l’obra, i conseqüentment, de la trajectòria de l’entitat, de la mà de protagonistes de diverses generacions, que han explicat les vivències i anècdotes viscudes com a groc-i-negre.
L’acte l’ha dirigit el periodista i propietari de la Banya Edicions, Òscar Ramírez, que és qui ha confeccionat el llibre a partir de les entrevistes realitzades, les dades i fotografies recaptades o aportades pel club i per particulars o entitats com el Centre d’Estudis d’Altafulla durant els darrers tres anys. En declaracions a aquesta casa, ha dit que ha sigut “un procés llarg, però gens feixuc perquè hem tingut força temps per completar-lo”.
Juntament amb Ramírez, també han encapçalat la presentació del llibre el president del club, Francesc Julià, i un dels jugadors més il·lustres, l’actor Carles Francino. Julià, que està liderant l’etapa més fructífera de l’entitat, sobretot amb el creixement del futbol base, l’aposta pel futbol femení i el desenvolupament de l’àrea social, s’ha mostrat satisfet pel resultat final. Del que es pot trobar en l’interior, destaca “l’estima que tenen tantes persones a la institució, i la capacitat d’ensortir-se en els moments més complicats”.
Quant a Francino, com dèiem és un dels jugadors més il·lustres que han passat pel club, igual que el seu pare, el periodista Carles Francino, o el futbolista professional altafullenc Alberto Benito. En declaracions a Altafulla, s’ha mostrat molt emocionat i feliç per poder participar en aquest acte tan important pel sentiment de pertinença que l’uneix al poble.
Francino considera que “el futbol com a element vehicular és meravellós” i reivindica el de les categories regionals pel significat i el simbolisme que té per als pobles dels respectius equips, sobretot per aquells petits com és el cas d’Altafulla i els de la contornada.
Preguntat per aquesta casa, hi ha dues etapes que recorda amb afecte, la dels seus inicis al club i la de la creació dels veterans, on també va jugar.
El testimoni de Francino ha sigut un dels diversos que els presents a la presentació del llibre del centenari han pogut escoltar i gaudir, en molts casos per rememorar bells i vells temps. Sobre l’escenari del Casal Cultural La Violeta també han passat; exjugadors com Xus de la Mata, Cristina Magriñà, que també va ser directiva i va impulsar el futbol femení, i Martí Inglès, que també va ser el primer narrador dels partits del primer equip a la ràdio; l’expresident Brendan Price, que va salvar el club quan estava a punt de desaparèixer; l’entrenador Albert Jansà, que va ascendir l’amateur de Quarta a Tercera Catalana; l’actual jugador i un component d’una de les sagues amb més presència, Àlex Cañas; i una persona que ho ha estat tot a l’entitat, Toni Rodríguez.
Una jornada, en definitiva, plena de records i emocions, que ha deixat a tots els assistents amb ganes de llegir el llibre i seguir recordant, o conèixer per primera vegada, tota la història del CE Altafulla i les incalculables anècdotes que ha deixat al llarg de la seva història. Al final de l’acte, els presents han brindat amb cava perquè, com a mínim, es puguin complir 100 anys més.
Òscar Ramírez, autor del llibre
Francesc Julià, president del CE Altafulla
Carles Francino, exjugador del CE Altafulla