21 de maig del 2019
26M / Els projectes per a la gent gran, denominador comú entre les vuit llistes en el debat electoral d’Altafulla
Tots els candidats van optar per explicar el seu programa, lluny de les tímides interpel·lacions que hi van haver
Els projectes i l’atenció a la gent gran van ser el denominador comú, dels quatre blocs que es debatien (Territori, Economia, Cultura i Esports i Societat), d’entre les vuit candidatures que es presenten a Altafulla el pròxim 26 de maig. Els vuit candidats i candidates es van centrar principalment en explicar el seu programa electoral per als propers quatre anys al municipi, per damunt de cercar el cos a cos entre ells i elles, a excepció dels candidats del Partit Popular i la CUP que, en certs moments del debat es van retreure certes qüestions de país.
Com a anècdota, el cap de llista del PP, Javier Allué, va renunciar a seguir en el debat, a partir del segon bloc (Economia), per ser substituït pel número 2 del partit, Luis Ángel Pérez. Faltat d’experiència en política municipal, va reconèixer no haver estat a l’alçada. Per estratègia de partit, Andrea Gaspar i Joan Garcia, també van compartir seient per part de la CUP, igual que el PSC que van estar representants per la cap de llista, Inma Morales, i el número 2, Agustí Martí. El tàndem Jordi Molinera i Alba Muntadas va ser qui va comandar la llista de l’EINA-ERC. La resta, tots representats pels caps de llista: Fèlix Alonso, per Alternativa Altafulla; Hèctor López Bofill, per Junts per Altafulla; Rubén Bea, per Ciutadans, i Ara Altafulla, per Natàlia Sanz.
Més d’una cinquantena de persones van fer que la sala de plens de l’Ajuntament d’Altafulla quedés petita durant les dues hores i deu minuts que es va allargar el debat, molt pautat pel periodista i director d’aquesta casa, Albert Jansà. Cada un dels alcaldables, alguns amb més oratòria que altres, van optar per explicar les seves propostes electorals on tots coincidien en projectar un Centre de Dia o una residència per a la gent gran, i en la promoció del comerç i el turisme, vist des de diferents òptiques, algunes d’elles molt properes, d’altres ben allunyades.
També en el debat electoral es va poder percebre dos blocs clarament diferenciats. Per una banda, el bloc conformat per Alternativa Altafulla, l’EINA-ERC i Junts per Altafulla, i per una altra banda, Ciutadans, el PSC, la CUP, el PP i Ara Altafulla. Això es va poder veure en les poques interpel·lacions que tant Hèctor López Bofill (Junts), i Jordi Molinera i Alba Muntadas (EINA-ERC), van intentar sense èxit amb Fèlix Alonso (AA) que es va mantenir al marge per defensar l’obra de govern feta aquests darrers anys. Sí que es van interpel·lar Bofill i Molinera, amb qüestions com el projecte de la Violeta o l’1 d’Octubre, al mateix temps que Bofill va fer apropaments cap als republicans en un hipotètic canvi de “govern republicà”, qui també va voler marcar certes diferències amb l’actual coalició d’AA i PDeCAT.
Tant Ciutadans com el PSC van optar per desgranar propostes municipalistes com la millora del consultori mèdic i la bonificació de les taxes municipals per a les entitats esportives que utilitzen tant el pavelló com el camp de futbol, respectivament, entre d’altres. La CUP, que també, va optar per defensar propostes municipalistes, alhora que feia evident també la seva personalitat anticapitalista i independentista, totalment oposada a la del seu company de taula, el número 2 del PP, Luis Ángel Pérez, amb qui va intercanviar retrets constantment. El debat va deixar clar les posicions diferents i diverses de totes vuit candidatures, com possibles apropaments d’uns i altres.