Foto: ProActiva Open Arms
03 de novembre del 2016
Activistes Pro-Refugiats d’Altafulla reparteix guardioles als comerços per recaptar fons
La campanya té la voluntat de donar visibilitat a l’entitat solidària
El Col·lectiu d’Activistes Pro-Refugiats d’Altafulla reprèn l’activitat aquest mes de novembre i ho fa amb noves incorporacions. Després dels mesos d’estiu, en què es va veure obligada a aturar màquines per manca d’efectius, la plataforma torna amb les forces renovades. Des del passat mes de setembre, una desena de persones s’han reunit periòdicament per tal de tractar la problemàtica i definir de quina manera encarar-la al municipi.
Aquest dijous, els voluntaris posen en marxa una campanya de recollida de fons econòmics que es destinaran a l'ong ProActiva Open Arms. Segons ha explicat una de les responsables de la iniciativa, Danina Martínez, el col·lectiu repartirà guardioles solidàries i fulletons informatius pels diferents establiments i comerços de la vila amb la voluntat de “recollir diners, aportar el nostre granet de sorra, i fer front a una realitat davant de la qual no ens podem quedar indiferents”. La campanya es posa en marxa en el marc de la Festa Major de Sant Martí, i s’allargarà durant un mes. La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament d’Altafulla.
La voluntat del col·lectiu altafullenc és “fer visible i donar a conèixer l’entitat solidària, i més endavant organitzar una jornada en favor dels refugiats”.
L’ong Proactiva Open Arms també serà present aquest dissabte 5 de novembre a les 7 de la tarda a la plaça del Castell de Ferran. S’hi projectarà el documental ‘Astral’, del programa ‘Salvados’ de La Sexta, que dóna a conèixer el drama dels refugiats al Mediterrani.
Originalment, Proactiva Open Arms era una empresa de serveis marítims, especialitzada en seguretat aquàtica, amb seu a Badalona. Arran de la crisi dels refugiats, i després de l'aparició de diversos cadàvers als mitjans de comunicació, el setembre de 2015 el director de Pro-Activa, Òscar Camps, va decidir desplaçar-se a Lesbos, juntament amb tres membres de l'empresa, i davant la manca d'organització sobre el terreny, l'equip català va decidir establir-se a l'illa grega.
L'empresa tenia molta experiència en vigilància en platges, motiu pel qual van decidir aplicar els seus coneixements per fer front a les moltes morts que es produïen diàriament al mar Egeu. Les principals activitats del grup eren guiar i ajudar a arribar a les platges als refugiats, principalment sirians, que venien des de Turquia en embarcacions molt precàries.
Gràcies a les donacions realitzades per particulars, va poder establir-se a l'illa de Lesbos, on hi va desplegar embarcacions de salvament. El març de 2016, després de sis mesos de presència a l'illa, l'ong badalonina comptava amb un dispositiu permanent conformat per 14 persones, 3 embarcacions de rescat, 4 motos aquàtiques i equipament professional. A més, havien participat en l'arribada segura a l'illa de 143.358 persones.
El passat mes d’abril, el director de l’entitat, Òscar Camps, rebia el Premi Català de l'Any. Posteriorment, l’ong badalonina també rebia el guardó Pere Casaldàliga i el Ciutadà Europeu de 2016 per la seva tasca en l'assistència als refugiats a l'illa grega.
Danina Martínez, una de les responsables del col·lectiu
Danina Martínez, una de les responsables del col·lectiu