Foto: portada del llibre 'Les cosmovisions socials', de Jaume lópez i Daniel Gabarró
08 de març del 2024
Altafulla acull una formació d’associacions per col·locar-les en una situació d’avantatge competitiva
La trobada, pionera a Europa, se celebrarà aquest dissabte al Museu Etnogràfic i comptarà amb entitats del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre
Altafulla acull aquest dissabte 9 de març a partir de les 9:30h i fins a les 14h al Museu Etnogràfic, a la pallissa de l’Era del Senyor, una formació gratuïta per a associacions. Ja hi ha inscrites una desena d’entitats provinents de tot el Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l'Ebre que desitgen fer-se amb les eines per reduir la polarització social, augmentar la cohesió i assolir més eficaçment els seus objectius tot millorant la qualitat democràtica.
De fet, aquesta és la premissa que defensa l’organització de l’activitat, que és pionera a Europa i té la voluntat de situar les associacions que participin a la jornada, o bé que posteriorment recorrin a la seva versió en línia, en una situació d’avantatge competitiva. Per aquest motiu, asseguren els coordinadors de la formació, aquesta serà útil per a qualsevol tipus d’associació, tant cultural, com de famílies, de veïns, de gènere, ecologista, de cooperació, o fins i tot col·legis professionals. N’ha parlat un dels col·laboradors de la iniciativa al Baix Gaià, Xavi Vila, que ha explicat que els tallers ja s’estan fent a altres punts del país.
Tot plegat és el que intentaran transmetre al llarg del matí de dissabte a Altafulla els seus ponents. D’una banda el doctor en Ciència Política i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume López, que és director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat de Catalunya, i de l’altra el lleidatà Daniel Gabarró, que és mestre, psicopedagog, llicenciat en Humanitats i formador en autoconeixement i gestió emocional.
La formació es basarà en les cosmovisions socials; és a dir, en entendre la forma de veure la política i el món de cada persona, allò que porta a actuar socialment d’una manera concreta. D’aquesta manera, pretén donar eines a les entitats per poder treballar amb una visió més àmplia, per explicar com reduir l’odi i aconseguir que més gent doni suport a les seves accions des de mirades diverses.
A cosmovisions.cat, web on encara es poden tramitar inscripcions de cara a aquest dissabte 9 de març, s’explica que la formació té dos objectius fonamentals. Primer, reconèixer que a la societat hi ha quatre visions o cosmovisions de la realitat que són l’arrel dels enfrontaments. I segon, aprendre la lògica dels diversos sistemes de valors. I això vol dir com parlar l’idioma de cada cosmovisió perquè s’entenguin i comparteixin, des d’aquestes diferents visions, els objectius i la feina desenvolupada per les associacions per donar-hi suport.
Xavi Vila, col·laborador de Cosmovisions al Baix Gaià
Xavi Vila, col·laborador de Cosmovisions al Baix Gaià