02 de novembre del 2022
Altafulla acull una prova pilot per implementar el dispositiu Alexa com a assistent de persones dependents
L'Arc Serveis impulsa la iniciativa, que posa en pràctica el projecte d'una alumna de la URV guardonat en el primer concurs de projectes socials per a gent gran
Un habitatge d'Altafulla que forma part del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD), serà objecte d'una prova pilot per implementar el dispositiu virtual Alexa per donar assistència a persones grans i dependents.
El projecte es basa en els assistents virtuals o d'intel·ligència artificial, en aquest cas el dispositiu Alexa, com a eines per autoritzar tasques i processos per la millora de l'autonomia i de les activitats de la vida diària de la gent gran. La iniciativa la impulsa l'Arc Serveis, que ja treballa en aquest domicili, i beu d'una proposta original d'una estudiant de la Universitat Rovira i Virgili, que va guanyar el primer Concurs de Projectes Socials per a la Gent Gran de la URV.
Per posar en pràctica el projecte, l'Arc Serveis ha adquirit 8 dispositius Alexa, una donació per part de Copland Comunity Association. La prova no té cap cost per a l'usuari i s'emmarca en la tasca que ja realitza l'empresa en l'assistència a la gent gran d'Altafulla, a través del mateix Ajuntament d'Altafulla. Des de la regidoria de Gent Gran el seu titular, Francesc Farré, ha explicat el funcionament del sistema i assegura que la usuària, una veïna del carrer del Vinyet de 60 anys, valora molt positivament l'experiència.
Per la seva banda la gerent de l'Arc Serveis, Jerusalem Torra, considera que el dispositiu d'assistència telemàtica per veu és una eina que millora la qualitat de vida de les persones ja sigui ajudant-les amb qüestions pràctiques, com recordar la presa d'un medicament, o amb altres més socials oferint acompanyament amb una "conversa", donant informació o explicant acudits.
Al domicili escollit per fer la prova pilot s'han valorat aspectes com l'estat cognitiu i el grau de soledat de la persona i com adaptar l'aplicació a les seves necessitats. D'aquesta manera, com ha explicat també Torra, s'ha hagut de fer front a petits entrebancs inicials com les qüestions tècniques, la necessitat de comptar amb una connexió a internet que algunes llars amb gent gran potser no tenen.
Després d'iniciar la prova pilot a Altafulla, aquesta continua amb noves instal·lacions a poblacions del Tarragonès, com a Torredembarra, on ja està també en funcionament, i també del Baix Penedès.
El seguiment del conjunt de domicilis on s'aplicarà l'experiència pilot serà tant quantitatiu com qualitatiu, amb la filmació amb imatges que serviran per valorar el que s'ha fet bé, el que es pot millorar, els errors i mancances de l'aplicació, així com l'adaptació a la llar i al dia a dia de l'usuari. Finalment, es farà una valoració i s'informarà dels resultats de l'experiència a tots els agents implicats i al jurat del concurs i es donarà per acabada la prova pilot del projecte, el maig del 2023, amb una exposició oberta.
Francesc Farré, regidor de Gent Gran d'Altafulla
Jerusalem Torra, gerent de l'Arc Serveis