12 de novembre del 2015
Altafulla ha encapçalat el rànquing de recollida d’envasos a la comarca del Tarragonès durant el 2014
També ocupa les primeres posicions en la recollida de fracció resta, fracció orgànica, paper, i vidre
L’any 2014 es van generar a Catalunya 3,6 milions de tones de residus municipals, xifra que suposa un lleuger increment, de l’1,7%, respecte el 2013. Al Camp de Tarragona (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès) la xifra va ser de 341.630 tones, un 1,46% més que l’any anterior. En canvi, a les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta) es van generar 82.237 tones, un 3,13% menys que el 2013.
Quant a la generació de residus per càpita el 2014, a Catalunya va ser d’1,33 kg per habitant i dia, una xifra molt similar a la mitjana europea de l’any 2013. Al Camp de Tarragona, es va situar en 1,52 kg/hab./dia i a les Terres de l’Ebre, en 1,29 kg/hab./dia.
Segons l'informe del 2014 elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya, en generació de residus, Altafulla ocupa la vuitena posició d’entre la vintena de municipis de la comarca del Tarragonès, amb un total de 667,16 kg/hab/any. Una estadística que, segons el regidor de Serveis, Micha Preuss, no s’adequa del tot amb la realitat ja que no contempla el flux de població que Altafulla té durant els mesos d’estiu quan -a diferència d’altres poblacions- triplica el nombre d’habitants i, conseqüentment, la seva generació de residus.
De forma desglossada, la fracció resta s’ha elevat als 312,86 kg/persona/any; la Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM), als 71,75 kg/persona/any, i ocupant el tercer lloc per darrere de Salou i de Vila-seca; el paper, als 34,77 kg/persona/any, en segona posició després de Renau; el vidre, als 41,33 kg/persona/any, també en segon lloc en aquest cas per darrere de Salou; i els envasos, als 23,02 kg/persona/any, en primer lloc en el rànquing.
Uns números sobre els quals Micha Preuss fa una valoració positiva, però que considera que encara s’han de millorar.
Les campanyes de conscienciació i el control del funcionament de les diferents illes són els principals àmbits en què treballa l’Ajuntament.
En matèria de reciclatge, el consistori també estudia la implantació de cara a l’any vinent d’un nou servei de recollida d’escombraries porta a porta obligatòria per als restauradors. Un sistema de recollida que se centraria, principalment, en el rebuig, la fracció orgànica, i els envasos, i que aniria destinat en gran part al Barri Marítim.
La regidoria de Serveis també ha posat en marxa ara fa uns dies un nou servei de contenidors de piles en diversos establiments del municipi.
Micha Preuss, regidor de Serveis
Micha Preuss, regidor de Serveis