23 de febrer del 2022
Altafulla hauria de tenir una deixalleria pròpia, segons apunta el Pla de Prevenció de Residus de la vila
Aquesta és una de les accions proposades al document, que contempla altres de més immediates i factibles per reduir la generació de deixalles
Una deixalleria a Altafulla permetria augmentar notablement el reciclatge i la reutilització de residus a la vila. Tenir aquest equipament a prop és bàsic per facilitar-ne l'ús i les dimensions de la vila, amb més de 5.000 habitants, fan factible aquesta opció. És una de les propostes més ambicioses que planteja el nou Pla de Prevenció de Residus d'Altafulla, que s'ha presentat recentment en el Consell Municipal de Medi Ambient i que ara caldrà que rebi el vistiplau del plenari per elevar-lo a definitiu.
Segons el director del Pla, Ton Aymemí, la deixalleria hauria de ser un centre de reutilització, potenciant precisament aquest vessant, més enllà de la funció habitual d'aquest tipus d'equipaments. Això es podria fer amb un espai adequat per a l'emmagatzematge de mobles, electrodomèstics o altres voluminosos susceptibles de ser recuperats i donar-los una segona vida.
Aymemí assegura que comptar amb aquesta deixalleria podria suposar doblar la xifra dels residus que actualment arriben provinents d'Altafulla a la deixalleria comarcal, ubicada a Torredembarra.
El tècnic de Medi Ambient, reconeix que la planificació i construcció d'una deixalleria a la vila, així com la seva explotació, pot ser un procés feixuc i costós, però assegura que l'Agència de Residus de Catalunya la podria finançar.
Aquesta seria una de les accions proposades al Pla, que també contempla d'altres de més immediates i factibles com l'ús de bolquers reutilitzables a les llars d'infants, que està en vies de materialitzar-se, o la implantació de fonts d'aigua arreu de la via pública, en equipaments municipals i fins i tot en actes festius.
Aymemí ha destacat també l'experiència de l'Escola El Roquissar amb una font d'aquestes característiques, que permetrà deixar de generar enguany 60kg de plàstic en garrafes.
Per altra banda, també s'aposta per incidir en la fracció vegetal, ja que a Altafulla es generen unes 140 tones anuals d'aquesta. Caldria, segons s'exposa al Pla, gestionar aquesta fracció al mateix municipi, triturant les restes de poda sense necessitat de pagar a una empresa externa perquè ho faci, cosa que suposa un cost de 5.000 euros l'any. Igualment, poder triturar aquest residu permetria aprofitar-lo i tornar a usar-lo amb diverses finalitats en el que podria esdevenir també un "centre experimental de reciclatge" amb aquesta matèria orgànica.
Ton Aymemi, tècnic de Medi Ambient d'Altafulla
Ton Aymemi, tècnic de Medi Ambient d'Altafulla