Foto: Ajuntament d'Altafulla
13 de setembre del 2021
Altafulla i 15 poblacions més s'uneixen per treballar en la gestió sostenible de les platges catalanes
La taula de municipis per un litoral sostenible, pretén renaturalitzar aquests espais i fer-los compatibles amb l'activitat econòmica que se'n deriva
Els forts temporals de pluja i vent cada cop són més habituals al nostre país i les costes són una de les zones més afectades per la conjunció que es dóna amb la força del mar. Ho hem vist aquest mateix estiu, amb les destrosses patides a Alcanar i la Ràpita, però també amb el temporal Glòria del gener de 2020. Aquests fenòmens, junt amb la crisi de la pandèmia han fet mobilitzar diferents municipis del litoral català en una taula de treball que s'ha conjurat per treballar en favor de la sostenibilitat de les platges. Renaturalitzar i recuperar el litoral i regenerar el fons marí és un dels eixos principals del projecte.
Altafulla, que forma part de la taula, ja fa un parell d'anys que hi treballa intensament amb un pla de gestió de la platja que comença a donar els seus fruits amb accions com les trampes per sorra, la creació d'un cordó dunar o l'eliminació d'espècies invasores. Tot plegat per fer front a una amenaça greu. Justament fa uns dies aquesta es feia evident amb la publicació d'un estudi científic en el que s'albirava la desaparició d'una de cada deu platges catalanes, en tan sols 15 anys, si no es revertia la situació, com s'està fent a Altafulla, per exemple.
N'ha parlat en aquesta emissora la coalcaldessa d'Altafulla i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas.
La taula de municipis també es compromet a crear una unitat de gestió conjunta de tot el litoral que abarquen els municipis implicats (Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona, a més de Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, que es van unir amb posterioritat a la creació del pacte de Coma-ruga) i involucrar-hi tant a la ciutadania com als sectors econòmics que hi tenen interessos per fer-los compatibles.
Insten també els ens supramunicipals a impulsar iniciatives que permetin aquesta gestió conjunta del litoral més enllà de les fronteres de cada municipi.
És, doncs, una primera declaració d'intencions que esperen que derivi en actuacions concretes, com les que es duen a terme a Altafulla, per fer que el litoral català sigui sostenible.
Alba Muntadas, coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d'Altafulla
Alba Muntadas, coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d'Altafulla
Alba Muntadas, coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d'Altafulla