22 de juliol del 2015
Altafulla no celebrarà aquest estiu l’11a Nit dels Ratpenats
L’activitat, a la qual se suma cada any l’Associació Mediambiental La Sínia, no es desenvoluparà per problemes d’agenda
La Nit Catalana dels Ratpenats s’ha consolidat com una activitat d’estiu a molts municipis i espais naturals de Catalunya. Un d’ells és Altafulla, qui cada any se suma a la iniciativa de la mà de l’Associació Mediambiental La Sínia. Enguany, però, el més probable és que l’activitat no se celebri al municipi. Un dels responsables de l’entitat, Hèctor Hernàndez, ha explicat que no es podrà desenvolupar per “problemes d’agenda”. Tot i això, no descarta encara que es pugui celebrar més endavant.
La Nit dels Ratpenats és una iniciativa de caire europeu organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers. Es va posar en marxa l’any 2004 i des d’aleshores hi ha participat més de 15.000 persones.
Es tracta d’una jornada d’educació i divulgació ambiental. L’objectiu és donar a conèixer aquest desconegut grup de mamífers, de costums nocturnes i biologia molt interessant, que sovint gaudeix de mala fama entre la societat per pors i mites infundats.
Altafulla està molt sensibilitzada amb aquest mamífer, al Baix Gaià conegut com a ratapatxet, i habitualment treballa en la seva conservació amb la confecció i instal·lació de caixes niu en diferents indrets de la vila i del territori.
També l’entitat ecologista Gepec treballa en aquesta línia, amb la col·laboració de l’Ajuntament. El conveni i l’acord de custòdia de la Finca Canyadell que ambdues entitats van signar ara fa uns mesos preveu una ampliació a mig termini d’un nou acord de custòdia per a la protecció dels ratpenats, precisament. I és que en aquesta zona hi conviuen aquestes espècies.
Existeixen prop de 900 espècies de ratpenats, però a Catalunya, així com a la resta d’Europa, només trobem representades tres de les 17 famílies existents, formades per animals estrictament insectívors de petita i mitjana mida. Són els rinolòfids o ratpenats de ferradura, els verspertiliònids o ratpenats típics, i els molòssids o ratpenats cua-llargs.
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia