Notícies
Foto: Plataforma per la Llengua
15 de juliol del 2024
Altafulla parlarà '21 dies en català' per una campanya que busca no canviar de llengua amb les persones desconegudes
La iniciativa s'ha posat en relleu a la 1a Trobada de Municipis Actius pel Català, i l'Ajuntament té previst sumar-s'hi en la pròxima edició
Un total de 70 representants de la política municipal catalana han participat a la 1a Trobada de Municipis Actius pel Català - Impulsem el català als nostres pobles i ciutats. La jornada, organitzada per Plataforma per la Llengua al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, ha servit per compartir bones pràctiques en l'àmbit de la política lingüística municipal i per començar a fer xarxa entre els responsables de llengua dels ajuntaments, que en el cas d'Altafulla ha estat representat pel mateix coalcalde, Jordi Molinera.

La trobada, ha dit el batlle, és el primer gran acte d'ImpliCAT, una nova línia d'acció de Plataforma per la Llengua per dignificar i impulsar la política lingüística dels consistoris. Jordi Molinera ha explicat que una de les eines que tenen els ajuntaments en matèria de política lingüística és el RULC, el Reglament d'Ús de la Llengua Catalana. Una normativa, aquesta, que determina les directrius per a l'ús del català dins les organitzacions i administracions públiques, i té com a objectiu fomentar i garantir l'ús del català en diversos àmbits municipals.

La majoria dels RULC, però, es van aprovar fa molts anys, i per tant s'haurien d'actualitzar tenint en compte els reptes actuals de la societat. Una tasca, en alguns casos, complicada, tenint en compte les dimensions de cada població i de si aquest document ja es disposa o s'ha de crear. Molinera ha explicat que en el cas d'Altafulla no es disposa d'una persona tècnica en Política Lingüística, però amb tot, ha avançat que es poden organitzar algunes actuacions en benefici i defensa del català.

En aquest sentit, el coalcalde d'Altafulla ha explicat que pròximament espera poder impulsar la iniciativa '21 dies en català'. És una campanya que va arrencar a la tardor del 2022 a Santa Coloma de Farners i durant el 2023 va fer un recorregut per diversos municipis de les comarques de Girona. El repte té una durada d'entre tres setmanes i un mes, temps durant el qual els participants han d'evitar el costum d'adreçar-se automàticament als desconeguts en castellà. I no cal dir que un cop passats els 21 dies sols caldrà mantenir la mateixa actitud, amb la diferència que llavors ja no suposarà cap esforç.

Pel que fa a la contractació pública dels Ajuntaments, a la trobada s'ha explicat que els consistoris també hi poden trobar una eina per contribuir a normalitzar la llengua. Es tracta d'incloure en els contractes públics clàusules amb recomanacions, mesures i obligacions en relació amb els usos lingüístics per a les empreses contractades.
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Festa Votiva del Quadre de St. Antoni
De l'1 al 15 de setembre
Programa complet a: www.altafulla.cat
Cicle de conferències 'Paraula d’arxiu. El valor dels documents'
20 de setembre a les 18h a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Altafulla
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla