Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
27 de juliol del 2021
Altafulla s’adhereix al Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci
La Corporació, amb algunes discrepàncies, també ha aprovat el restabliment de l’activitat sanitària als Centres d’Atenció Primària de Catalunya, a proposta d’Alternativa
Un dels punts centrals de l’ordre del dia del Ple ordinari d’aquest dilluns al vespre ha estat referent al conveni de col·laboració per a l’adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. La coalcaldessa i regidora de Polítiques de Gènere, Alba Muntadas, ha explicat que es tracta d’un document redactat pel departament d’Interior i que ara es fa seu, com ja han fet moltes altres poblacions del país, l’Ajuntament d’Altafulla.

D’aquesta manera, el consistori agafa la responsabilitat de muntar un punt lila a totes les festes que organitzi, sobretot les que van encarades en l’oci nocturn, amb l’objectiu de donar informació a qui ho sol·liciti, denunciar aquestes situacions quan es donin i, a la vegada, habilitar un espai per poder atendre a les dones víctimes de violència masclista. A més a més, Muntadas també ha dit que la Generalitat de Catalunya oferirà diverses sessions de formació als treballadors municipals que ho desitgin.

La coalcaldessa i regidora de Polítiques de Gènere, Alba Muntadas, també ha explicat que Altafulla disposa d’un protocol propi en aquesta matèria. Ha assegurat que posa l’accent en les particularitats del municipi i la seva redacció està basada en diverses circumstàncies que s’han donat en algunes festes que s’han organitzat i celebrat amb anterioritat a la localitat, així com també en els resultats i dades recollides mitjançant una enquesta ciutadana. La coalcaldessa ha avançat que algunes accions com l’elaboració de campanyes, sobretot en col·laboració amb adolescents i joves de l’Institut d’Altafulla, ja s’estan duent a terme amb la participació activa de l’alumnat.

L’adhesió al Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorn d’oci nocturn ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups de la Corporació. De la mateixa manera que al Ple ordinari corresponent al mes de juliol també s’ha aprovat per unanimitat el calendari de festes locals per a l’any 2022, que seran el 19 d’abril, coincidint amb el Dimarts de Pasqua, i l’11 de novembre, que és Sant Martí. Paral·lelament, també tots els grups municipals han vist amb bons ulls el reconeixement extrajudicial de crèdit d’una factura de l’exercici anterior que va arribar amb l’any 2021 ja començat.

Més enllà d’això, però, un altre dels grans debats al Ple de l’Ajuntament ha estat en l’àmbit supramunicipal, fruit d’una moció que presentava Alternativa Altafulla (AA). Aquesta demanava el restabliment de l’activitat sanitària als Centres d’Atenció Primària de Catalunya. El regidor Francesc Farré ha exposat que la seva formació assumeix les reclamacions dels col·lectius en defensa de la sanitat pública.

Sobretot, ha dit Farré, després que el passat 30 de juny, “les marees blanques, moviments socials i veïnals, amb el suport dels sindicats, col·lectius de professionals de sector i forces polítiques es van mobilitzar per tot el territori de Catalunya per defensar l'atenció primària, reclamant la reobertura dels CAPs i dels consultoris”. Entre d’altres coses, en aquest mateix sentit, el regidor d’Alternativa ha exigit, que “sota el lema de 'Més que mai Sanitat Pública' el govern de la Generalitat reobri tots els consultoris”.

La moció d’AA ha portat a diverses discrepàncies, sobretot amb els grups municipals de l’Esquerra Independentista d’Altafulla (L’EINA) i de Junts per Altafulla. I és que el text demana que s’insti al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya “que es recuperin els recursos econòmics i de professionals perduts durant les retallades dels anys 2010 i posteriors” i es garanteixi “el 25% del pressupost de Salut per a l’Atenció Primària”.

En aquest sentit, totes dues formacions han coincidit en què les reivindicacions haurien d’anar tant en la línia de ser exigides al Govern de la Generalitat com a l’executiu espanyol. De fet, el portaveu de Junts, Hèctor López Bofill, ha manifestat que abans de l’esclat de la pandèmia, al març de 2020 ja s’havien començat a revertir les retallades que anteriorment s’havien fet en l’àmbit de la Salut a tot el país, i que és injust dir que “la Generalitat ho ha fet tot malament i el govern de l’Estat no té cap responsabilitat”.

La moció d’Alternativa Altafulla, tot i el debat polític, ha prosperat amb els vots a favor de la mateixa formació que la presentava, el grup municipalista Ara Altafulla i el regidor no adscrit Xavier Rofas. L’EINA, Junts i el PSC, per la seva banda, s’hi han abstingut.
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Francesc Farré, regidor d'Alternativa Altafulla
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla