10 de juny del 2025
Altafulla s’emmiralla en Calafell per renaturalitzar la platja i afavorir la seva preservació
L’experiència de la vila penedesenca, junt amb la mirada d’experts en gestió del litoral i de responsables d’administracions superiors, s’ha posat en comú en unes jornades per l’adaptació del litoral al canvi climàtic celebrades a Altafulla
La creació de reservoris de sorra als extrems de les platges en forma de dunes és una de les qüestions que s’han demostrat més efectives en la retenció de sorra i la regeneració de les platges del litoral català. Una d’aquestes, la de Calafell. És una de les qüestions que s’han posat sobre la taula en una jornada tècnica per parlar de la gestió del litoral, celebrada aquest dimarts a Altafulla.
La vila, com a amfitriona, ha estat en el punt de mira d’algunes de les ponències i en el debat que s’ha generat arran de les propostes dutes a l’escenari el Casal Municipal La Violeta. I a les portes de l’estiu i amb la part central de la platja d’Altafulla pendent d’una aportació de sorra que no se sap quan arribarà, la jornada ha estat d’allò més oportuna. Amb tot, ni des de Costes de l’Estat ni des de la direcció de Litoral de la Generalitat de Catalunya s’han volgut pronunciar al respecte. Tampoc des d’Altafulla s’ha valorat la possibilitat de l’arribada de sediments pròximament, si bé la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, sí que ha destacat l’experiència de Calafell, com a vàlida per aplicar a Altafulla.
Una experiència, que ha exposat el regidor d’Ecologia Urbana de la vila costanera del Baix Penedès, Aaron Marcos, qui ha assenyalat la naturalització de la platja tot deconstruint una part del passeig, del ciment que hi havia damunt la sorra per guanyar uns 800 m2 de platja.
Marcos, preguntat per Altafulla Ràdio ha valorat la resposta dels veïns i veïnes i del sector turístic a l’actuació assegurant que malgrat les reticències inicials, ara els resultats són vistos de manera positiva.
La creació de dunes a la platja i també de salines o aiguamolls és una solució plantejada pel laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, encarregada d’un estudi sobre el litoral d’Altafulla i que s’emmarca en unes proves pilot arreu d’Europa amb la finalitat de trobar recursos per millorar la resiliència de les platges. El seu director, Agustín Sánchez-Arcilla, n’ha parlat als micròfons d’Altafulla Ràdio.
Aquestes solucions exposades per experts també s’han rebut amb interès per part de Torredembarra, que ha estat representada per la seva regidora de Sostenibilitat, Angie Muñoz. Muñoz ha insistit que no tot ha de passar per treure sorra d’un lloc i portar-la a un altre perquè diu això té afectacions en la platja d’on extreus la sorra, com és el cas de la Torre.
De tot plegat se n’ha parlat en aquesta jornada que ha permès conèixer de primera mà les accions que s’han dut a terme al llarg de la costa catalana dins el projecte Enfocament dinàmic de gestió de la informació per a la implementació de paquets d'adaptació resilients al clima a les regions europees (IMPETUS). L’IMPETUS, de fet, és el paraigua on també s’ha emmarcat el projecte de naturalització de la platja de Calafell.
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Aaron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana de Calafell
Agustín Sánchez, director del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC i Angie Muñoz, regidora de Sostenibilitat de la Torre