Notícies
Foto: Imatge d'arxiu
24 de novembre del 2015
Altafulla se suma aquest dimecres al Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones
Els actes s’iniciaran a les 18:30h a la plaça del Pou, i se centraran en la lectura del manifest, una performance, un col·loqui
El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal -Patria, Minerva i Maria Teresa-, tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data, i des d’aleshores institucions d’arreu del món i societat civil la commemoren. A Altafulla, un any més, tornaran a sumar-s’hi aquest dimecres. La regidoria de Polítiques de Gènere ha organitzat diferents actes que se celebraran a la plaça del Pou, i que donaran el tret de sortida a dos quarts de 7 de la tarda amb la lectura del Manifest.

Tal i com ha avançat l’edil responsable de l’àrea, Alba Muntadas, la jornada també acollirà una performance a càrrec de l’ong Mans per l’Acció Solidària, i un col·loqui, a partir de les 7 a la Sala de Plens, en què es debatrà sobre diferents escenes cinematogràfiques des de la perspectiva de gènere. Les activitats seran amenitzades amb te i pastes, gentilesa de l’Associació Intercultural de Dones d’Altafulla (AIDA).

Més enllà de la commemoració de la jornada del 25 de novembre, la regidoria també treballa en els tallers de sensibilització i conscienciació que s’impartiran properament als centres educatius de la vila. Alba Muntadas ja iniciat les converses amb els directors de primària i de secundària per implicar els joves en aquest tipus d’activitats, no només a les escoles, sinó en tots aquells actes que s’organitzin des de l’Ajuntament.

També en matèria de Polítiques de Gènere, la corporació municipal dedica un record a les víctimes mortals per violència de gènere al principi de cada ple ordinari.
Alba Muntadas, regidora de Polítiques de Gènere
Social
Et recomanem
Diada de Sant Jordi: fira i activitats
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla