23 de novembre del 2017
Altafulla tanca l’any 2016 amb una població estacional mitjana de 878 persones
Al tractar-se d’una població del litoral, la xifra oscil·la de manera important al llarg de l’any, principalment durant els mesos d’estiu, quan se situa en les 2.659 persones
Altafulla ha tancat l’any 2016 amb una població estacional mitjana de 878 persones, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Una xifra que representa un percentatge del 17,4% respecte la població resident, que al padró de l’any passat se situava en les 5.034 persones.
Aquesta mitjana anual, però, no s’adequa a la realitat estacional del municipi. Al tractar-se d’una població del litoral, eminentment turística, la població estacional oscil·la de manera important al llarg de l’any, principalment durant els mesos d’estiu. Mentre que aquest valor estacional se situa en les 209 persones durant el primer trimestre de l’any (gener-febrer-març), i en les 173 durant el darrer trimestre (octubre-novembre-desembre); ascendeix fins les 450 persones durant el segon trimestre (abril-maig-juny), i fins les 2.659 persones durant el tercer trimestre (juliol-agost-setembre).
Al Baix Gaià, Creixell esdevé el municipi amb una major població estacional. La xifra se situa en les 1.541 persones (44,4% respecte el total de 3.467 residents), sent també els mesos d’estiu els de major moviment, amb una població estacional de 4.300 persones.
El segueix de ben a prop Roda de Berà amb un percentatge del 41,8% (respecte el total de 6.391 residents). La població estacional mitjana se situa en aquest cas en les 2.673, esdevenint també el tercer trimestre el més actiu, amb un moviment de 7.235 persones.
El percentatge de població estacional de Torredembarra és molt similar al d’Altafulla. Se situa en el 15,7%, amb una mitjana anual de 2.424 persones. En aquest cas, el període de major moviment també correspon als mesos d’estiu, amb un total de 7.436 persones.
Per comarques, el Tarragonès és la que registra una major població estacional (44.317 persones), seguida del Barcelonès (39.483), el Baix Empordà (27.635), i La Selva (27.029). A l’altre extrem, entre les comarques amb població estacional de signe negatiu en destaquen el Baix Llobregat (-32.832), el Vallès Occidental (-19.349) i el Vallès Oriental (-13.420).
Les dades de població estacional contemplen les càrregues de població que suporta cada municipi i mesura el nombre de persones que hi ha en un municipi de mitjana anual i trimestral. En el càlcul s'inclouen les persones que tenen algun tipus de vinculació o relació amb el municipi, ja sigui perquè hi resideixen, hi treballen, hi estudien o hi passen algun període de temps.
Per elaborar aquestes estimacions de població estacional, l’Idescat es basa en diverses fonts com ara els padrons municipals d'habitants, el cens de població, les estadístiques sobre turisme, les estadístiques laborals, les estadístiques educatives i les estadístiques sobre condicions de vida i hàbits de la població.