16 d'abril del 2021
Apareixen dues tortugues careta mortes en dos dies de diferència a les platges d'Altafulla i Tamarit
Ambdós animals estan sent estudiats per conèixer els motius de la seva mort, a un li han trobat una bossa de plàstic a la boca
Preocupació per l'aparició de dues tortugues mortes a les platges d'Altafulla i de Tamarit en tan sols dos dies de diferència. Es tracta de dos exemplars de tortuga careta que haurien estat arrossegats per l'onatge fins a la costa i que haurien mort en alta mar. Es dóna el cas que a principis de mes en va aparèixer una altra en les mateixes circumstàncies també a poca distància, en aquest cas a la platja de l'Arrabassada, a Tarragona.
A Altafulla l'exemplar trobat aquest dijous a la tarda es trobava a la zona de platja de Botigues de Mar, aproximadament a l'alçada del pas de la rasa propera a l'accés on s'ubicava l'antic hotel La Torreta.
Tant la tortuga trobada a Altafulla com la que va arribar uns metres més enllà, ja a Tamarit, devia fer poc temps que havien mort, ja que encara no presentaven senyals de descomposició. L'estat de conservació d'aquests dos últims exemplars, doncs, permetran que se'n pugui estudiar la possible causa de la seva mort a través d'una necròpsia que es durà a terme al Centre de Recerca de Sanitat Animal, el CRESA. Unes causes que podrien ser múltiples, des de la més senzilla, com podria ser la seva edat o des d'altres factors com la contaminació marina, la ingesta d'alguna deixalla o el fet d'haver topat amb alguna embarcació. Conjectures, però, que no estan en cap cas confirmades. Si bé en la tortuga apareguda a Altafulla s'ha confirmat la presència de plàstics en la seva boca.
El coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernández, no ha volgut entrar a valorar cap hipòtesi ni fer especulacions sobre aquest fet.
L'entitat altafullenca té entre els seus objectius, precisament, vetllar per la preservació d'animals marins com la tortuga careta (altrament coneguda com a babaua), en especial pels volts de l'estiu, quan aquests rèptils de grans dimensions s'atansen a la costa a fer el seu niu i posar-hi els ous. Un equip de voluntaris de l'entitat ja fa alguns anys que s'ocupen de detectar els rastres d'aquestes tortugues i protegir la seva posta.
La protecció de l'animal també preval en el cas de trobar-lo mort com s'ha donat aquests dies i, per tant, es reclama que si es veu l'animal es truqui immediatament al 112 per tal que s'activin els protocols pertinents i se'n faci càrrec l'administració, que és qui en té les competències.
Hernández confia a poder descobrir quina ha estat la causa de la mort de les tortugues i poder actuar en conseqüència, en el cas que aquesta causa es degui a factors que es puguin evitar. Sens dubte que si l'animal ha mort per la ingesta de plàstic és evident què hi podem fer tots plegats per evitar-ho. Els resultats oficials sobre les causes de la mort, però, poden trigar en arribar, ja que sovint no és fàcil determinar aquestes qüestions.
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia