Foto: Institut Català de la Salut
26 de gener del 2024
Arrenca un macroprojecte per estudiar les causes de les malalties entre la població al Camp de Tarragona
L'estudi d'àmbit estatal s'allargarà durant 20 anys i hi participaran 24.000 persones a Catalunya
El macroprojecte Cohort IMPaCT estudiarà per què emmalalteix la població amb l'objectiu de prevenir i tractar les malalties. Durant vint anys, es farà un estudi exhaustiu que analitzarà les causes i l'evolució de la salut dels participants, un total 4.000 al Camp de Tarragona, 24.000 a Catalunya i 200.000 a l’Estat.
La investigació, impulsada per l'Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació i Universitats, s'iniciarà a nou municipis del Camp de Tarragona, i hi participaran usuaris d’entre 16 i 79 anys. Els primers resultats es podrien obtenir d'aquí a cinc anys. L’objectiu és comprendre millor l’origen de les malalties i ajudar a prevenir-les i tractar-les, aplicant tècniques de medicina personalitzada i de precisió.
A Catalunya el projecte es coordinarà des de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària. El seu director, Josep Basora, ha destacat que és el primer cop que es fa un estudi d’aquestes característiques i dimensions a l’Estat.
El seguiment dels participants es farà recopilant informació sobre els seus hàbits de vida i el seu estat de salut, a través de la realització de qüestionaris, exploracions físiques i proves fisiològiques i de l’anàlisi de biomarcadors, que es duran a terme als respectius centres d’atenció primària.
La primera fase de l’estudi Cohort IMPaCT es farà en nou municipis del Camp de Tarragona. En concret, als Pallaresos, Constantí, el Morell, Vilallonga del Camp, el Rourell, la Secuita, Perafort, la Pobla de Mafumet i els Garidells, així com el barri de Sant Ramon i Sant Salvador de Tarragona.
Josep Basora, director de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària