11 d'octubre del 2017
Carles Puigdemont assumeix que Catalunya esdevingui un estat independent, però proposa suspendre’n els efectes per emprendre el diàleg
El Consell de Ministres ha requerit formalment al Govern de la Generalitat que confirmi “si ha declarat la independència”. Mariano Rajoy ha sentenciat que “la resposta del president català serà la que marqui el futur dels esdeveniments"
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assumit que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república durant l’esperada compareixença d’aquest dimarts a la tarda, en què estaven acreditats més d’un miler de periodistes i on tota Europa hi tenia la mirada posada. Immediatament, però, el mateix Puigdemont ha proposat suspendre’n els efectes durant unes setmanes “per emprendre un diàleg sense el qual no és possible arribar a una solució acordada per avançar en les demandes del poble de Catalunya a partir dels resultats de l’1-O”.
El president de la Generalitat ha asseverat que “mitjançant les urnes, l’únic llenguatge que entenem, Catalunya s’ha guanyat ser un estat independent, ser escoltada i ser respectada”, perquè l’1 d’octubre va suposar “un abans i un després”.
Carles Puigdemont ha garantit a aquells que tenen por que “el Govern no es desviarà ni un mil·límetre del seu compromís amb el progrés social i econòmic”. Ha demanat diàleg al Govern espanyol, i a la UE, que hi intervingui.
En aquesta mateixa línia, el president de la Generalitat s’ha adreçat en castellà al conjunt dels espanyols per garantir que Catalunya vol dialogar.
Han estat els diputats de JxSí i la CUP els encarregats de signar a l’Auditori del Parlament una declaració que constitueix la república catalana, com a “Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social” i disposa l’entrada en vigor de la llei de transitorietat jurídica. Així mateix, els signants han apel·lat als estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la república catalana com a estat independent i els han demanat que intervinguin per aturar la “violació de drets civils i polítics” i a fer el seguiment del procés negociador amb l’Estat espanyol.
Després que Carles Puigdemont hagi proposat des de dins de l’hemicicle suspendre els efectes de la independència per obrir una negociació amb l’estat espanyol, però, la CUP ha anunciat que haurà de decidir si suspèn la seva activitat parlamentaria fins que es facin “passes fermes” cap a la República. Així ho ha expressat el portaveu del Secretariat Nacional, Quim Arrufat, en una roda de premsa aquest dimarts a la nit al Parlament. Ha subratllat que la CUP “no avala” la suspensió de la declaració d’independència, i ha demanat al Govern que fixi un límit en el període de negociacions, que proposa que sigui d'un mes.
La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, ha assegurat que la intervenció de Carles Puigdemont ha estat un “cop a la democràcia”. La cap de l’oposició ha titllat de “crònica d’un cop anunciat” i de “cop al sentit comú i al Parlament” el fet que Puigdemont hagi assumit que Catalunya esdevingui un estat, i hagi proposat suspendre els efectes de la independència per mediar. A més, Arrimadas ha afirmat que el president de la Generalitat hagi posat “en perill” l’autonomia de Catalunya, i li ha exigit que convoqui eleccions i posi les “urnes de veritat”.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha increpat el president de la Generalitat amb l’argument que “no es pot suspendre una declaració que no s’ha pres” i li ha demanat que “per responsabilitat” digui que el Parlament “no ha declarat la independència”. El socialista ha dit que ajornar “sine die” l’efecte d’una declaració d’independència no contribuirà a posar fi a la “inestabilitat” generada i ha assegurat que la sortida al problema són unes eleccions al Parlament.
El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha apel·lat a la “valentia del diàleg”. Des de la coalició d’esquerres esperen que les paraules de Puigdemont s’entenguin com un via cap a la “recerca de contactes, gestos de distensió, facilitar mediacions, iniciatives sinceres i concretes per encetar el diàleg”. En aquest context, ha advertit que no es podrà desbloquejar la situació si Catalunya “s’endinsa” en una declaració d’independència.
El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha replicat el president i a la seva demanda per dialogar i que hi hagi mediació. El popular ha aprofitat el seu discurs per posar límits a aquesta voluntat de diàleg de la que ha assegurat estar “a favor”. Li ha demanat “concreció” sobre el diàleg i li ha reclamat que “es deixi de piruetes semàntiques” perquè “l’estat de dret i la democràcia no permetran cap estat independent en forma de república a Catalunya”.
Davant del discurs d’aquest dimarts de Carles Puigdemont, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest dimecres al migdia al Palau de la Moncloa per informar de les mesures adoptades a la reunió del Consell de Ministres, celebrat a primera hora d’aquest matí. Una trobada que ha servit per definir el full de ruta de l’executiu espanyol després de la compareixença del president de la Generalitat.
Rajoy ha anunciat la decisió del Consell de Ministres de “requerir formalment al Govern de la Generalitat que confirmi si ha declarat la independència, al marge de la deliberada confusió generada al Parlament sobre la seva entrada en vigor”. Ha assegurat que es tracta del “requeriment previ a qualsevol mesura que pugui adoptar el Govern espanyol sota l’empara de l’article 155 de la Constitució”.
En aquest context, ha sentenciat que “serà la resposta del president Puigdemont a aquest requeriment la que marqui el futur dels esdeveniments en els propers dies”. Ha insistit que “és urgent posar fi a la situació que s’està vivint a Catalunya”.
Al mateix temps, Mariano Rajoy ha presentat aquest requeriment com “una oportunitat pel president de la Generalitat d’atendre a les peticions que des de tants àmbits li han fet arribar per recuperar la convivència harmònica i la seguretat jurídica a Catalunya”.
El president espanyol ha insistit que “continuaré actuant com fins ara, amb prudència i responsabilitat, i tenint sempre present el benestar i l’interès general dels catalans i del conjunt dels espanyols”.
Serà el ple del Congrés dels Diputats qui posi sobre la taula tots els detalls, a l’espera de rebre la resposta per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont, president de la Generalitat
Carles Puigdemont, president de la Generalitat
Mariano Rajoy, president de l'Estat espanyol