Notícies
28 de maig del 2015
Catalunya elabora el primer manual de tot el món sobre els hàbitats de la franja marina
Es tracta d’un projecte pioner en la definició i classificació de detall, posant de relleu la diversitat mediterrània dins el context europeu
El Centre d’Estudis Avançats (CSIC-CEAB) de Blanes i el departament de Territori i Sostenibilitat, a través del Servei de Planificació de l’Entorn Natural, de la Direcció General de Polítiques Ambientals, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, han publicat el ‘Manual dels hàbitats litorals de Catalunya’.

El projecte és una descripció dels hàbitats de la franja costanera on trenquen les onades, que és la zona del litoral directament afectada pels esquitxos, i el primer metre de fondària. Es tracta d’un espai fronterer entre la terra i el mar de gran importància ecològica que ocupa, a Catalunya, una subtil banda d’un màxim de 13 metres de gruix a un metre de profunditat, i ocupa una superfície com a màxim d’11 Km2, xifra que representa el 0,032% de l’àrea total de Catalunya. Tot i representar una ínfima part de la superfície, té una gran importància per la diversitat de flora i fauna que hi habita, representativa de la qualitat de les aigües del nostre litoral, molt impactada per l’acció humana i, fins ara, gens estudiada. S’ha cartografiat des de la punta de l’Ocell, a Portbou, fins a la platja Sòl de Riu, a Alcanar. En total, uns 900 km de costa.

Es tracta del primer manual d’aquest tipus de tot el món, i com que no existeix una cartografia similar, els científics han hagut de trobar una metodologia que permetés representar els diversos hàbitats establerts als diferents nivells del litoral sobre una línia de costa digital.
A més, aquest ha estat un projecte pioner en la definició i classificació de detall dels hàbitats litorals, posant de relleu la diversitat mediterrània dins el context europeu.

Les dades sobre la distribució espacial de la flora i la fauna en el litoral català seran claus per a la gestió costanera i la conservació, i per estudiar els canvis que s’hi puguin produir relacionats amb la pressió de l’activitat humana. Els treballs han permès localitzar una espècie d’alga, considerada extingida a les nostres aigües.
Social
Et recomanem
Festa Votiva del Quadre de St. Antoni
De l'1 al 15 de setembre
Programa complet a: www.altafulla.cat
Cicle de conferències 'Paraula d’arxiu. El valor dels documents'
20 de setembre a les 18h a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Altafulla
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla