22 de desembre del 2016
Clam unànime a Altafulla a favor de la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya
La cimera dels integrants del Pacte Nacional del Dret a Decidir, convocada pel president de la Generalitat, té lloc aquest divendres
El ple del Tribunal Constitucional (TC) espanyol va admetre a tràmit ara fa tot just una setmana el recurs presentat pel govern de Mariano Rajoy contra les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya per impulsar el procés constituent i donar suport a la convocatòria d’un referèndum sobre la independència el 2017, amb acord de l’estat o sense.
Aquest dimecres, el president de la Generalitat, Carles Puigddemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers del Govern han rebut la notificació que els informa de la suspensió de les resolucions del debat de política general relacionades amb el referèndum unilateral.
El text també adverteix els membres del Govern que poden incórrer en responsabilitats penals si ignoren o eludeixen la suspensió cautelar acordada per l’alt tribunal, en admetre a tràmit l’incident d’execució del govern espanyol.
A Altafulla, el clam a favor de la celebració del referèndum és unànime. Els grups polítics amb representació al plenari municipal aposten per tirar endavant la consulta. Ho fan, això sí, amb petites puntualitzacions.
El portaveu d’AA-E, Fèlix Alonso, considera que el que ha seguit el govern espanyol “no és el camí correcte” ja que entén que “és una decisió política que s’hauria de solucionar dins de l’àmbit polític sense que hi intervingués el poder judicial”. Alonso defensa la celebració d’un referèndum “amb una pregunta clara, en què tothom s’hi senti còmode, i que compti amb el vistiplau i reconeixement previ de la comunitat internacional, perquè si no és així ens conduirà una altra vegada a un carreró sense sortida”.
El portaveu de CiU, Pere Gomés, ha explicat que “les resolucions del TC ni sorprenen ni són inesperades ja que el govern espanyol sempre demana a les instàncies judicials que actuïn, i farà tot el possible per evitar-ho perquè aquest és el seu concepte de democràcia”. Assegura, però, que “nosaltres continuarem endavant, i el referèndum es farà sí o sí, a no ser que abans hi hagin altres determinacions com podria ser una Declaració Unilateral d’Independència (DUI)”.
El portaveu de L’EINA, Jordi Molinera, ha presentat el TC com a “successor del Tribunal de Orden Público franquista”. Ha afegit que “no deixa de ser un tribunal polititzat i no judicial com tendim a pensar, que va totalment en contra d’allò que pensa majoritàriament el Parlament de Catalunya”. Molinera ha recordat que “els sondejos apunten que el 85% de la població vol el referèndum”. “Un referèndum –ha afegit- que s’ha de fer sí o sí, no per un capritx polític, sinó perquè la ciutadania així ho ha expressat a les urnes”. Ha apuntat que, a diferència del 9-N, el govern de la Generalitat haurà d’actuar en conseqüència”.
El portaveu de C’s, Alberto Moreno, ha fet un símil entre la celebració del referèndum a Catalunya i la consulta que impulsava la plataforma Altafulla Decideix sobre el projecte de remodelació de Via Augusta. A partir d’aquesta similitud, ha defensat que “donar l’opinió no és dolent, i no tinc cap problema que la gent vagi a votar i digui el que pensi, perquè això és democràcia”. Ha posat sobre la taula una situació imaginària en què el 80% de la població digués que sí, i ha assegurat que “les coses s’han de fer per la gran majoria perquè la gent estigui més a gust”.
La notificació per part del TC arriba dos dies abans de celebrar-se la cimera dels integrants del Pacte Nacional del Dret a Decidir, convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui afirma que el referèndum se celebrarà al setembre del 2017 “indefectiblement”. Mentrestant, el president espanyol, Mariano Rajoy, diu que la Generalitat sap que el seu executiu "ni vol ni pot" acceptar un referèndum perquè la sobirania correspon "a tots els espanyols".
Amb la cimera d’aquest divendres 23 de desembre el que vol el govern català és “reforçar” el consens entorn al referèndum i que esdevingui “molt més que una foto”. Hi estan convocades totes les entitats promotores del Pacte Nacional del Dret a Decidir i les formacions polítiques amb representació al Parlament i al Congrés dels Diputats. Durant la reunió es preveu tractar les accions a seguir en els propers mesos amb la mirada posada en la consulta.