23 de maig del 2025
Costes de l’Estat no farà enguany cap aportació de sorra a la platja d’Altafulla
L’Ajuntament treballa en l’arribada d’aproximadament uns 1500 m3 de sediments per nodrir la part central de Botigues de Mar per aquest estiu
Altafulla no comptarà enguany amb el suport de la direcció general de Costes de l’Estat per sufragar cap moviment de sorra que contribueixi a nodrir la platja. És, de fet, una decisió que se sustenta en una línia de treball que ja fa uns anys que està duent a terme l’administració estatal, com és la de no destinar recursos a la regeneració artificial del litoral i centrar-se en actuacions més sostenibles. Aquestes, segons l’administració i els tècnics que hi donen suport, han de perdurar en el temps i evitar que s’aboquin tones de sorra en una platja perquè després la natura segueixi el seu curs i s’endugui amb extrema facilitat els sediments i els diners dipositats.
Amb tot, aquesta filosofia s’ha deixat de banda en diferents moments com l’any passat, quan es van sufragar moviments a les platges de Tarragona com a actuació d’emergència pels danys ocasionats arran del temporal Nelson.
Enguany, però, no hi ha hagut cap fenomen meteorològic significatiu que hagi causat estralls a la costa tarragonina ni altafullenca i això justificaria la decisió de no fer aportacions, una decisió refermada per la subdelegada del govern a Tarragona, Elisabet Romero, i traslladada al consistori altafullenc durant la visita d’aquest dimecres a la vila. Ho explica el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera.
Com apunta Molinera, malgrat la negativa de la direcció de Costes del Ministeri de Medi Ambient i Transició Ecològica (MITECO), Altafulla sí que realitzarà moviments de sorra per ampliar l’espai de platja en el punt que més ho necessita, a la part central de Botigues de Mar, ja que en els extrems de la platja, els sistemes de retenció de sorra i les dunes han contribuït a mantenir o regenerar la platja quan ha estat necessari, segons ha destacat el coalcalde.
A Botigues de Mar, però, sí que s’haurà d’actuar mecànicament i s’hi vol aportar uns 1.500 metres cúbics de sediments que es consideren suficients per cobrir aquest tram, sempre més afectat pels embats del mar.
Actualment, el consistori altafullenc i el de Torredembarra estan determinant la manera com es pot produir aquest transvassament de sorra d’una platja a l’altra tenint en compte que ens trobem a les portes de l’estiu i que a la Torre volen preservar la seva platja. En aquest cas la més gran, la de la Paella, malmesa els últims anys, precisament per les extraccions que s’hi ha fet per destinar a nodrir altres platges, com la del Miracle i Llarga de Tarragona l’any passat.
Igualment, no es descarta tampoc que els sediments puguin provenir de la platja del Vinyet. Són opcions que estan sobre la taula.
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla