Foto: Ajuntament de Creixell
31 d'agost del 2022
Creixell organitza aquest dissabte una jornada cultural sobre els càtars i el campanar de Jujol
El programa començarà a les 10h i acabarà a les 19h, i les activitats són gratuïtes i obertes a tothom excepte la degustació gastronòmica que precisa reserva prèvia
La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Creixell i Ilercavonia Terra Nostra Càtars organitzen aquest dissabte 3 de setembre una jornada cultural inèdita i singular per conèixer una de les històries més desconegudes rere les petjades dels càtars i el campanar de Jujol al municipi.
La jornada començarà a les 10h amb la benvinguda per part de les autoritats municipals. Mitja hora després, el coordinador del projecte, José Luis Soler, presentarà el projecte ‘Camins Càtars’, un itinerari cultural europeu. Tot seguit, a les 11h, l’investigador i expert en estudis dels càtars, Eduard Berga, oferirà la xerrada ‘La comunitat dels càtars de les terres de Tarragona’. A les 12h, hi haurà una taula rodona amb la participació de Mònica Sans i el mateix José Luis Soler, en la qual es farà una interpretació herètica del campanar de Creixell i el món místic de Jujol. La darrera activitat del matí consistirà en la projecció del film ‘Bogre, la gran heretgia europea’, de Fredo Valla, a partir de les 13h.
Les activitats continuaran a les 15h amb la degustació gastronòmica amb el receptari de la cuina medieval dels càtars, ofert pel restaurant La Masieta de Creixell. A les 16.30h es durà a terme el tast poètic ‘Lo Tel de l’ombra’ amb poesies dedicades a indrets històrics dels càtars, de la mà de l’escriptora Conxita Jiménez. I a les 17h, s’oferirà la segona part de la pel·lícula ‘Bogre, la gran heretgia europea’ amb un debat final sobre el contingut.
L’última proposta de la jornada serà el recital de música ‘The Catar Man’, de Mònica Sans, interpretada pel grup Monnie&The Awesome Boys. La cançó està inspirada en la girola del campanar de Creixell. El misteri de la seva simbologia ha provocat una recerca personal de l’autora per intentar esbrinar els motius que van empènyer a Jujol a utilitzar una creu occitana i un lleó: dos elements decoratius molt singulars que l’arquitecte no ha fet servir en cap altra obra. La cançó també s’inspira en el llibre 'Pere Mauri, l’últim pastor càtar', de José Luis Soler, l’himne càtar 'Lo Boier (occità)' i un altre document que serà desvelat durant la taula rodona del matí.
Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic, excepte la degustació gastronòmica. Qui vulgui assistir-hi ha de fer reserva prèvia al telèfon 619 76 33 28 o al correu electrònic bibliocreixell@gmail.com