25 d'octubre del 2019
El canvi d’hora d’hivern es farà la matinada de dissabte a diumenge
Aquest any el canvi d’horari arriba envoltat de polèmica, ja que té efectes sobre el rellotge biològic de les persones
Els rellotges s’hauran de retardar una hora la matinada de dissabte a diumenge. En l’actualitat, pràcticament els únics rellotges que hem de preocupar-nos per retardar són els analògics, en perill d’extinció, ja que els mòbils, tabletes, ordinadors i la majoria de rellotges digitals fan el canvi automàticament.
La polèmica està servida amb el canvi d’aquest any. Les queixes sobre la necessitat del canvi d’hora han arribat al Parlament Europeu, que va recolzar l’abolició d’aquesta pràctica de cara a 2021. Tot i això, la posició dels estats que conformen la UE és a dia d’avui una incògnita i el Consell de Ministres no ha arribat a una posició comuna. A nivell nacional, succeeix el mateix, ja que els experts del Govern no es posen d’acord sobre l’assumpte. El canvi d’hora aquesta setmana és un fet, encara que segons estudis, el 80% dels europeus està en contra.
Paral·lelament, un informe d’experts del Govern de Quim Torra ha conclòs que l’horari d’hivern és millor que el d’estiu. La llum solar i el ritme d’activitat van més lligats a l’hivern. Per tal de dur a terme les activitats diàries, les persones requerim una llum determinada, és per aquest motiu que la llum del matí, que a l’hivern tenim des de primera hora, ajuda al desenvolupament de les activitats i al ritme circadiari de les persones, que no és més que el rellotge intern que fa que les persones tinguem un rendiment òptim.
El canvi d’horari, al contrari del que popularment es pensa, no té un efecte directe a les neurones de la gent. Per contra, l’efecte que té és psicològic i pot influir en l’estat d’ànim de les persones. Afecta especialment a nadons, mascotes i gent amb patologies.